Jan Gunnar Furuly. Foto: Martin Huseby Jensen

Skup-lederen om digitalt kildevern: Norske journalister er grenseløst naive

Studentundersøkelse viser at bare 4 av 88 journalister har god kunnskap om digitalt kildevern.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Eirik Husøy, en av studentene bak bacheloroppgaven fra Høgskolen i Oslo og Akershus, advarer kilder mot å ta kontakt med journalister om de sitter på sensitiv informasjon.

Det skriver Klassekampen tirsdag.

Ifølge avisen viser undersøkelsen at halvparten av de 88 journalistene som svarte ikke hadde noen rutiner for digitalt kildevern.

Lett å fange opp

Jan Gunnar Furuly, som er leder for Skup der det arrangeres kurs i slikt kildevern, sier journalister må forstå at e-post er like enkelt å fange opp som brevduer.

– Norske journalister er naive inntil det grenseløse, sier Furuly til Klassekampen.

Mulige årsaker til den dårlige kompetansen forklares av Husøy med mediekrisen og at vi ikke har hatt en varslersak i Norge som har endt i katastrofe.

Kryptering

Digitalt kildevern handler for journalister om å gjøre seg tilgjengelig på en slik måte at kilder på en trygg og sikker måte kan ta kontakt. Det kan for eksempel skje gjennom krypterte tjenester for tekstmeldinger, telefon eller e-post. Det fins krypterte apper til både Iphone- og Android-telefoner.

Journalister kan også ta i bruk såkalte pgp-nøkler for sikker kommunikasjon. Journalist Ola Haram i TV 2 er blant journalistene som gjør seg tilgjengelig på denne måten.

Les også: 6 råd for økt digital kildevern

Powered by Labrador CMS