SKUFFET: Sturle Scholz Nærø i Aftenposten tygger fortsatt på om han skal melde seg ut av NJ. Foto: Helge Øgrim

– En prefabrikkert forestilling

Sturle Scholz Nærø utfordrer NJ om ansettelsen av Kjersti Løken Stavrum.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den profilerte Aftenposten-journalisten har store problemer med å fordøye at hans tidligere kollega og sjef i Aftenposten er blitt ny generalsekretær i Norsk Presseforbund. Nå spiller han ballen over til Norsk Journalistlag i form av et brev, før han eventuelt avbryter kampen og forlater både banen og fagforeningen.

Før styremøtet i Norsk Presseforbund fredag gikk Scholz Nærø ut med en skarp advarsel mot Løken Stavrum som kandidat til jobben.

– Saken var avgjort

– Alle visste jo hva resultatet ville bli. Man kan se det som en pinlig prefabrikkert performance, med arbeidsgiversiden som stadig mer maktglad instruktør. Jeg hadde virkelig lyst til å melde meg ut av NJ allerede kl. 11.16 fredag, da saken var avgjort. Men så er det slik at jeg har vært NJ-medlem så lenge, helt siden jeg var student på Journalisthøyskolen for 25 år siden. Jeg har også vært tillitsvalgt i Aftenpostens redaksjonsklubb i mange år. Siden jeg var så tydelig på forhånd om at jeg ville vurdere å melde meg ut, synes jeg det er ryddig at jeg tar opp noen av mine ankepunkter skriftlig med NJ.

En rekke forhold

I brevet som ble sendt NJs arbeidsutvalg tirsdag trekker Scholz Nærø fram forhold som personalpolitikk og manglende mangfold når det gjelder posisjoner i mediebransjen. Han betegner ansettelsen av Løken Stavrum som “en ferdig planlagt forestilling med arbeidsgiversiden som instruktør”.

– At NJ – bokstavelig talt – bifaller en så elendig forestilling, finner jeg direkte opprørende. Alle som vet hvordan disse tingene fungerer visste jo hvem som fikk jobben da søkelisten i andre runde ble kjent. Så kan jo de involverte komme med sine ferdigprogrammerte argumenter for at det ikke er slik. Men alle vet hva realitetene er.

Løken Stavrum uttalte til Journalisten.no fredag at hun ikke var blitt direkte oppfordret av ansettelsesutvalget til å søke.

Brysom tillitsbrist

I brevet påpeker Scholz Nærø at han fortsatt har spørsmålet om sitt NJ-medlemskap til vurdering.

– Jeg påpeker også at min tillit NJ har fått en brysom brist. Så får det være opp til NJ-ledelsen om den forholder seg til dette eller ikke.

– På bakgrunn av hennes uttalelser etter ansettelsen fredag, om å drive kildekritikk i forbindelse med personangrep: Finnes det noen personlig konflikt mellom Løken Stavrum og deg?

– Også jeg, i likhet med mange andre medarbeidere under en så driftig redaktør, har noen ganger vært faglig uenig med henne. Naturlig nok. Slike interne bagateller ligger selvsagt ikke bak et utspill av prinsipiell karakter. Tvert imot er det helt overordnede tema som fikk meg til å reagere.

Delte oppfatninger

– Er dette et rent sololøp fra din side eller mener du at du representerer flere?

– Her er det, som Journalisten har skrevet, delte oppfatninger. Det er mennesker både i og utenfor Aftenposten som har takket meg for at jeg var så tydelig i mitt budskap i forrige uke. Hele mitt poeng var å få fram at det var delte oppfatninger av henne som søker. Hun begeistrer andre sjefer, mens en god del som har hatt henne som sjef er alt annet enn begeistret. Det var vesentlig å få fram når hun søkte en så sentral stilling i norsk samfunnsliv.

– Hva venter du egentlig at NJ skal svare?

– Siden jeg var så tydelig på at jeg vurderer å melde meg ut, så synes jeg det er ryddig å ta opp flere sider ved saken med NJ-ledelsen. Jeg vil ikke si at jeg truet med å melde meg ut, for det ville jo virke latterlig. Men jeg orienterer NJ om at det er fristende å melde meg ut. Så får jeg se hvordan den eventuelt forholder seg til det.

– Skal det mye til for å overbevise deg om å bli stående i NJ?

– Jeg synes at denne saken er så uheldig for NJ at jeg rett og slett må se an hva jeg gjør.

Diplomatisk NJ-leder

NJ-leder Thomas Spence er diplomatisk i sin kommentar.

– Det er lov å være uenig, både i denne og andre saker. Jeg håper at Sturle, når han har fått tenkt seg om, velger å bli værende i NJ og fortsette å gjøre en god jobb for Aftenpostens Redaksjonsklubb og organisasjonen.

Spence lover Nærø et svar på innholdet i brevet i løpet av kort tid.

Kjersti Løken Stavrum ønsker ikke å kommentere saken utover at hun aksepterer at noen mener hun ikke var den eneste rette å ansette.

Powered by Labrador CMS