– Vladimir Putin har stort sett sluppet alt for lett unna de intervjuer han har gitt de siste 20 årene, og har mye å svare for, mener TV 2s Øystein Bogen. Foto: Eivind Senneset/TV 2

MORGENRUTINEN:
– I disse tider, når en tweet fra Trump i verste fall kan utløse ragnarok, hender det jeg lar utvalgte nyhetsvarsler stå på også om natten

TV 2s Øystein Bogen har det ikke direkte «gøy» på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Øystein Bogen er journalist i utenriksavdelingen i TV 2 Nyhetene, og er for tiden aktuell i TV 2-serien Korrespondentene.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe. Svart.

– Hva har du på nattbordet?

– En Ipad med mye god sakprosa.

– Akkurat nå er kveldslektyren Kostin & Raynauds Farewell: The Greatest Spy Story of the Twentieth Century» om dobbeltagenten Vladimir Vetrov, og Michael McFauls From Cold War to Hot Peace.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Med en gang jeg våkner begynner jeg å lure på hva som er skjedd i natt - enten jeg skal på jobb eller ikke.

– Må alltid innom New York Times, BBC News og Gazeta.ru før jeg går i dusjen. VG.no hvis jeg rekker det.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Enighet om ny fredsavtale i Ukraina.» Ukrainakrigen er den verste humanitære tragedien og største sikkerhetspolitiske utfordringen i Europa i dag.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Overalt der folk møtes, treffer avgjørelser og setter spor.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Vladimir Putin. Han har stort sett sluppet alt for lett unna de intervjuer han har gitt de siste 20 årene, og har mye å svare for.

– Jeg er sikker på at jeg skulle fått ham utpå. Men ville muligens takket nei til en kopp med te etterpå.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Engasjement og nysgjerrighet. Blir aldri lei av nyheter og får fortsatt puls hver gang noe spennende er på gang.

– Jeg er også ganske analytisk av meg, noe som heldigvis hjelper med å skille viktige saker fra støy. Men jeg skulle ønske jeg var mer tålmodig.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Ikke så mye direkte «gøy» som skjer i en utenriksreporters hverdag. Men det var en mektig og minnerik opplevelse å oppleve fotball-VM på nært hold i Russland sist sommer. Veldig rørende å se hvor stolte russerne var over arrangementet, hvor avslappet de var og hvordan vanlige folk gledet seg over å ha hele verden på besøk. Nå er ting dessverre mer tilbake til det gamle der borte.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Det må være det enormt omfattende og systematiske arbeidet New York Times og Washington Post gjorde i 2017 og 2018 for å avsløre omfanget av Russlands forsøk på å manipulere det amerikanske presidentvalget, samt trådene inn til noen av Trumps nærmeste medarbeidere.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Jaget etter klikk og det navlebeskuende fokuset på det norske, fremfor å se nærmere på alt det utenfor våre grenser som påvirker hvordan vi har det her.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Generelt og for stedet der jeg jobber at mange nordmenn er blitt mindre kritiske til hvor de henter sine nyheter og hva de tror på.

– At noen tillegger et tilfeldig innlegg på Facebook like stor troverdighet som en artikkel i et redaktørstyrt norsk medium.

– Jeg tror vi har en jobb å gjøre i dette landet med å lære ungdom kildekritikk. Og vi i mediene har en jobb å gjøre for å overbevise dem om at de kan stole på det vi skriver og sier. Gi dem grunner til å betale for innhold ved å gi leserne og seerne ved å produsere egen, undersøkende journalistikk, fremfor å drøvtygge lettvinte sitatsaker og hendelser.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Videoen av Donald Trump som nylig forsvarte Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979 ved å hevde at også sovjeterne gikk inn for å avverge terror. Vet ikke om det var kunnskapsløshet eller et bevisst forsøk på historieforfalskning, eller hva som i så fall er verst hvis du er USAs president.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– To uker, til havs under et reportsjeoppdrag i Adenbukta.

– Når logger du av for kvelden?

– Når jeg sovner, i prinsippet. Men i disse tider, når en tweet fra Trump i verste fall kan utløse ragnarok, hender det jeg lar utvalgte nyhetsvarsler stå på også om natten.

Powered by Labrador CMS