– Vladimir Putin har stort sett sluppet alt for lett unna de intervjuer han har gitt de siste 20 årene, og har mye å svare for, mener TV 2s Øystein Bogen. Foto: Eivind Senneset/TV 2
MORGENRUTINEN:
– I disse tider, når en tweet fra Trump i verste fall kan utløse ragnarok, hender det jeg lar utvalgte nyhetsvarsler stå på også om natten
TV 2s Øystein Bogen har det ikke direkte «gøy» på jobb.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Øystein Bogen er journalist i utenriksavdelingen i TV 2 Nyhetene, og er for tiden aktuell i TV 2-serien Korrespondentene.
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Kaffe. Svart.
– Hva har du på nattbordet?
– En Ipad med mye god sakprosa.
– Akkurat nå er kveldslektyren Kostin & Raynauds Farewell: The Greatest Spy Story of the Twentieth Century» om dobbeltagenten Vladimir Vetrov, og Michael McFauls From Cold War to Hot Peace.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– Med en gang jeg våkner begynner jeg å lure på hva som er skjedd i natt - enten jeg skal på jobb eller ikke.
– Må alltid innom New York Times, BBC News og Gazeta.ru før jeg går i dusjen. VG.no hvis jeg rekker det.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– «Enighet om ny fredsavtale i Ukraina.» Ukrainakrigen er den verste humanitære tragedien og største sikkerhetspolitiske utfordringen i Europa i dag.
– Hvor leter du etter gode saker?
– Overalt der folk møtes, treffer avgjørelser og setter spor.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?
– Vladimir Putin. Han har stort sett sluppet alt for lett unna de intervjuer han har gitt de siste 20 årene, og har mye å svare for.
– Jeg er sikker på at jeg skulle fått ham utpå. Men ville muligens takket nei til en kopp med te etterpå.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Engasjement og nysgjerrighet. Blir aldri lei av nyheter og får fortsatt puls hver gang noe spennende er på gang.
– Jeg er også ganske analytisk av meg, noe som heldigvis hjelper med å skille viktige saker fra støy. Men jeg skulle ønske jeg var mer tålmodig.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Ikke så mye direkte «gøy» som skjer i en utenriksreporters hverdag. Men det var en mektig og minnerik opplevelse å oppleve fotball-VM på nært hold i Russland sist sommer. Veldig rørende å se hvor stolte russerne var over arrangementet, hvor avslappet de var og hvordan vanlige folk gledet seg over å ha hele verden på besøk. Nå er ting dessverre mer tilbake til det gamle der borte.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Det må være det enormt omfattende og systematiske arbeidet New York Times og Washington Post gjorde i 2017 og 2018 for å avsløre omfanget av Russlands forsøk på å manipulere det amerikanske presidentvalget, samt trådene inn til noen av Trumps nærmeste medarbeidere.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– Jaget etter klikk og det navlebeskuende fokuset på det norske, fremfor å se nærmere på alt det utenfor våre grenser som påvirker hvordan vi har det her.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Generelt og for stedet der jeg jobber at mange nordmenn er blitt mindre kritiske til hvor de henter sine nyheter og hva de tror på.
– At noen tillegger et tilfeldig innlegg på Facebook like stor troverdighet som en artikkel i et redaktørstyrt norsk medium.
– Jeg tror vi har en jobb å gjøre i dette landet med å lære ungdom kildekritikk. Og vi i mediene har en jobb å gjøre for å overbevise dem om at de kan stole på det vi skriver og sier. Gi dem grunner til å betale for innhold ved å gi leserne og seerne ved å produsere egen, undersøkende journalistikk, fremfor å drøvtygge lettvinte sitatsaker og hendelser.
– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?
– Videoen av Donald Trump som nylig forsvarte Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979 ved å hevde at også sovjeterne gikk inn for å avverge terror. Vet ikke om det var kunnskapsløshet eller et bevisst forsøk på historieforfalskning, eller hva som i så fall er verst hvis du er USAs president.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– To uker, til havs under et reportsjeoppdrag i Adenbukta.
– Når logger du av for kvelden?
– Når jeg sovner, i prinsippet. Men i disse tider, når en tweet fra Trump i verste fall kan utløse ragnarok, hender det jeg lar utvalgte nyhetsvarsler stå på også om natten.