Kriminelle påstander om NRK
Dagsavisen hevder i et stort oppslag onsdag 12. desember at NRK Brennpunkt har konstruert en kriminell gjeng, instruert unge mennesker til å «spille» gjengmedlemmer og oppfordret dem til å begå kriminelle handlinger - alt dette, ifølge avisen, for å skaffe materiale til vår dokumentar «Hevn» om gjengproblematikk i Oslo.
Aller først: Dette er påstander jeg tilbakeviser på det sterkeste. NRK fabrikkerer ikke innholdet i våre dokumentarer, og det har vi selvfølgelig ikke gjort denne gangen heller. Programmet ble til etter intens og omfattende research av flere medarbeidere gjennom et helt år - ingen som var med i programmet ble bedt om å oppføre seg på en annen måte enn de pleier, eller gjøre noe de ellers ikke ville gjort.
Det kan derfor være grunn til å spørre seg om hvilke motiver Dagsavisens kilder har for å så tvil om innholdet i vårt program. Elyas Mohammed sier for eksempel rett ut til Dagsavisen at han ikke ville hjelpe Brennpunkt med å komme i kontakt med folk i kriminelle gjenger, og at han er opptatt av at det ikke lages programmer der ungdommer «skal få status ved å eksponere seg selv på en negativ måte».
Da er det kanskje ikke så rart at den samme Mohammed finner det formålstjenlig å svekke troverdigheten til et program som handler om nettopp disse temaene? Dagsavisens oppslag bidrar i hvert fall til å ta fokus vekk fra en viktig debatt som vi ønsket å sette på dagsordenen.
Påstandene om at vi skal ha konstruert en gjeng som egentlig ikke finnes kommer fra de to personene som medvirket i vår dokumentar. Samtidig vet vi at de har fortalt en helt annen historie til oss - en historie om at de er blitt utsatt for sterkt press etter at de fortalte sin historie i Brennpunkt. (Dagsavisen har sikkert en annen versjon av dette: det blir nok vanskelig for oss begge å «bevise» hvilken av de anonyme historiene som er sanne).
Det er selvfølgelig alltid etiske problemer forbundet med å gå inn i en del av et lukket miljø og vise frem - anonymt - hva de som er der driver med. Opplysningene er vanskelige å etterprøve, det er en fare for at de impliserte overdriver sin rolle og skryter på seg status som medlem av et spesielt miljø osv. Disse forholdene vurderte vi både før og etter opptak, men vi valgte likevel å lage dokumentaren - for å vise frem noe som skjer i et miljø de færreste kjenner. Vår dokumentar inneholder selvfølgelig ikke hele sannheten om Oslos gjengmiljøer, men den inneholder en historie fortalt av to personer som var med i én gjeng. Slik sett skiller ikke dokumentaren seg fra en rekke oppslag i avisene (særlig VG) hvor medlemmer av A- og B-gjengen har fortalt sine historier.
Flere reagerer på at Brennpunkt kobler de to guttenes historie til det såkalte Tøyen-drapet i januar. Problemet er bare at vi
ikke kobler disse to historiene; den som har sett dokumentaren, kan ikke ha unngått å få med seg at vi presiserer flere ganger at de ikke har noe med hverandre å gjøre.
Elyas Mohammed har snakket med de to som medvirket i vårt program, og opplyser at de angrer på dette - fordi «de er unge, og har rett og slett ikke tenkt over konsekvensene av det de har gjort». Dette er klokt sagt. En viktig lærdom
vi kan trekke av denne saken, er at vi må bli enda tydeligere når vi forteller medvirkende i våre programmer at det faktisk kan være en belastning å være med (selv om sammenhengen programmet ble laget i var kjent for de medvirkende på forhånd).
Samtidig stiller jeg meg et annet spørsmål: Når de medvirkende i vårt program angrer på at de var med i Brennpunkt, fordi konsekvensene ble større enn de trodde; kan ikke det også gi noe av forklaringen på at de nå vil ta avstand fra innholdet i programmet?
Per Arne Kalbakk
Programsjef, NRK Fakta