– Journalistene har en stor jobb

SV-lederen mener det er legitimt å kjøpe seg pr-rådgiving, så sant man er åpen om det.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen ønsker åpenhet rundt kjøp av PR-tjenester i kjølvannet av Bjarne Håkon Hanssens arbeid for det private barnehageselskapet Espira. Hun mener dette ikke burde være noe stort problem, da det ikke er et magisk tryllepulver lobbyistene selger.

Fiksert

Halvorsen forklarer at hun ønsker å trene hele samfunnet å ha åpenheten rundt dette. Særlig i pressen mener hun det er mye å ta tak i.

– Det er utrolig hvor mange ganger jeg har sett oppslag som jeg vet det står en stor kampanje bak, selv om det ikke ser slik ut, uten at noen tar tak i det.

SV-lederen mener det er lett å sette det uredigert på trykk

den tøffe situasjonen i mediebransjen, med press på redaksjonene, så, sier hun og legger til:

– Jeg vet ikke om noen journalister som spør høyt hvem det er som har betalt for dette, og hvem det er som har investert i dette. Mitt inntrykk er at det blant journalister er ukritisk omgang med den type pakker.

Demokratisk

Det Halvorsen ikke har drøftet i sin kamp for åpenhet, er de politiske partienes egen bruk av PR-eksperter. Blant annet til å spisse budskap og medietrening.

– Det er jeg absolutt helt åpen på. Vi har en kampanje her i departementet hvor vi bruker GK. Det er legitimt å kjøpe seg tjenester for pr-rådgiving. Det er helt i orden, men la oss være åpne om det. Det er jo ikke noe mystisk.

Halvorsen sier at SVs regnskap er åpne og tilgjengelige for dem som måtte ønske å gå dem i sømmene. Statsråden mener at det uansett ikke er et demokratisk problem. Det som er et problem for demokratiet, mener hun, er pengeinteressene som ikke synes.

– Bak visse interesser står det mer profesjonelle interesser og større pengekrefter enn det ofte ser ut til ved første øyekast. Det er mitt poeng. La oss få åpenhet rundt dette. Jeg tror det kan trene oss til å ha et mer kritisk blikk på informasjonen vi får.

Powered by Labrador CMS