Aftenpostens redaksjon hadde flere runder med diskusjoner før avisen publiserte bildene fra Omar Mateens bolig.

Aftenposten var inne i masse=morderens leilighet

Flere etiske dilemma knyttet til å ta bilder inne i Omar Mateens leilighet, forteller nyhetsredaktør Håkon Borud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Her bodde terroristen som tok 49 uskyldige liv» er tittelen på USA-korrespondent Kristoffer Rønnebergs artikkel som illustreres med fire bilder fra innsiden av boligen til massemorder Omar Mateen. Aftenposten er langt fra alene å ha vært inne i leiligheten. Blant andre har britiske Daily Mail og amerikanske ABC News også vært inne.

Det skjedde et døgn etter at Omar Mateen drepte 49 mennesker og såret 53 på nattklubben Pulse i Orlando i det som karakteriseres som den verste masseskytingen i USA.

Da Rønneberg kom til boligen var FBI ferdig med å ransake den. De hadde forlatt leiligheten og ifølge nyhetsredaktør Håkon Borud var døren åpen. Sammen med andre journalister går Aftenpostens korrespondent inn i boligen og fotograferer.

Flere dilemmaer

Nyhetsredaktør og reporter hadde kontakt før bildene ble publisert.

– Jeg ønsket å forsikre meg om fakta i historien og innholdet i bildene. Og så ville

Nyhetsredaktør Håkon Borud

jeg vite hvordan bildene ble tatt, sier Borud til Journalisten og understreker at Aftenposten som utgangspunkt har en restriktiv holdning og er varsomme i presseetikken.

Han forklarer at de særlig var opptatt av at det ikke skulle være identifiserende elementer i bildene de publiserte, som for eksempel familiebilder på veggen hvor terroristens tre år gamle sønn figurerer. Daily Mail har tatt slike bilder, ,en har pikselert gutten. Også bildet fra barnerommet var gjenstand for diskusjoner i Aftenpostens redaksjon.

– Det var et åpenbart dilemma hvor det finnes elementer som taler mot publisering av dette bildet siden vi går inn i sfæren til et barn. Vi har vært opptatt av at det ikke er identifiserbare elementer slik at belastningen for fars handlinger havner hos barnet.

Borud forklarer at de hadde flere runder med diskusjon før publisering mandag kveld. Først mellom ham og Rønneberg. Deretter på flere nivåer i Aftenposten før nyhetsredaktøren tok beslutningen om å publisere bildene.

Privatlivets fred måtte vike

– Akkurat denne gangen er det størrelsen på terroraksjonen som gjør at privatlivets fred må vike for samfunnets behov for å forstå og få innsikt.

Nyhetsredaktøren sier bildene viser boligen til en mann som har tatt til seg den amerikanske populærkulturen. Han hevdes å være radikalisert, men leiligheten bærer lite preg av det.

– Boligen står i tydelig kontrast til de terroristene i Brüssel opererte fra. De bar preg av å være leiligheter som var ment til oppbevaring og planlegging av terror, og ikke et hjem, slik som dette.

Aftenposten har etter publisering vannmerket bildene fra leiligheten. Borud sier at dette er gjort for å sikre at Aftenposten har kontroll på dem. Sporing skal kunne gjøres lettere dersom de kommer på avveie. Dette har så langt ikke skjedd.

Etter at Syed Farook og hans hustru Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker og såret ytterligere 22 i et angrep i San Bernardino i fjor, gikk flere journalister inn i leiligheten deres. Også den gang var FBI ferdig med sin ransakelse av boligen. Dette skapte diskusjoner den gang.

Powered by Labrador CMS