Linnéa Myhre har tidligere uttalt til Dagbladet at mediene må begynne å ta ansvar for kroppshysteriet. Og selv om høsten er høysesong for kroppspress-artikler, er denne Dagbladet-forsiden fra mai.

Antall saker om kroppspress dobles hvert år

Så langt i år er det allerede publisert langt flere artikler om kroppspress enn i 2012 og 2013 til sammen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har de siste fire årene blitt publisert nesten 4.000 artikler om kroppspress i norske medier - både på nett og papir. Søk i analysebyrået Retrievers mediearkiv A-tekst viser at antall artikler om kroppspress nesten har doblet seg hvert år fra 2012. Vi kan se samme stigning i antall artikler når det gjelder søk på sommerkroppen.

Hittil i år er det publisert nesten 800 artikler om kroppspresset, mens det i 2012 ble publisert litt over 100 artikler og i 2013 nesten 400 artikler.

I løpet av fire måneder har avisene i år også nesten tatt igjen antallet kroppspress-saker fra i fjor, som endte på litt over 1.000 saker.

Det er publisert langt færre artikler om sommerkroppen, men også her er det nesten en fordobling fra år til år.

«Sommerkroppen 2016»-relaterte emneknagger på Instagram har for øvrig allerede over 11.000 treff. Det er ingen tvil om at temaene engasjerer, men også får mange til å reagere.

Sammenligning sommerkropp (blå) og kroppspress (gul) i norske medier fra 2013til 2016.
Øverst: Papir. Nederst: Nett.

 

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Får ofte kritikk

Det er spesielt blogger Linnéa Myhre som har vært lei av at mediene skriver mye om kropp og helse. Hun er også lei av at de aldri tar ansvar.

– Pressen skaper mer press enn noen andre, har hun tidligere uttalt til Dagbladet.

Hun forklarte til avisa den gang at hun er drittlei av at mediene ikke innrømmer at de har mye av skylda for det økte kroppspresset.

Får mange henvendelser

Ingela Lundin Kvalem er førsteamanuensis ved Universitet i Oslo og forsker på kroppsbilde.

Hun får opp mot tre henvendelser om kroppspress fra journalister hver uke, og det bare øker jo nærmere sommeren vi kommer.

– Jeg har ikke tid til å svare alle. Men det viser hvor opptatt media er av dette og hvor stort fokuset er.

Men får saker om kroppspress unge jenter til å føle seg mer presset?

Tror ikke media har skylden

Lundin Kvalem tror ikke mediene har like stor påvirkningskraft på alle, mest på de som allerede har tatt idealene innover seg. De som er opptatt av utseendet på nett og i sosiale medier, er også mest sårbare. Det gjelder både positive og negative kommentarer fra andre.

– Ungdom er like fornøyd nå som de var for 15 år siden. Det er vanskelig å si at kroppspresset øker. Det kan være at de sårbare har blitt mer misfornøyd, men det er ingen kollektiv misnøye. Motkreftene har også blitt sterkere. Folk reagerer mer på alt for tynne modeller og kjemper for sunnere idealer. Det kan hende at vi har blitt flinkere til å stå imot, sier Lundin Kvalem og presiserer at det ikke er forsket på akkurat dette.

Powered by Labrador CMS