Mystisk speilrefleksforbud

Kun akkrediterte journalister får bruke systemkamera i Kuwait.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering 29.11.2010: Journalisten gjør oppmerksom på at opplysningene i denne artikkelen, som er basert på artikkel i Kuwait Times, har vist seg å være uriktige. Kuwait Times publiserte artikkelen 20.11.2010. De opplyste 27.11.2010 om at senere undersøkelser ikke hadde kunnet bekrefte forbudet, og at informasjonen var falsk.

Et forbud mot bruk av speilreflekskamera er innført i Kuwait, ifølge Kuwait Times. Kun akkrediterte journalister har tillatelse til å bruke slike kameraer i offentligheten.

Uklar årsak

Kuwaitiske fotografer lurer nå på hva som er årsaken til forbudet, som ble innført av tre departementer. Myndighetene har ennå ikke gitt noen begrunnelse. The Guardian har forsøkt å få svar fra den kuwaitiske ambassaden i London, uten hell.

Det skal fortsatt være lov å ta bilder med mobilkamera og små digitale kamera. Kuwait Times spekulerer derfor i om det er størrelsen på kameraet som spiller inn.

«Det som ofte skjer er at et stort svart kamera har en tendens til å gjøre folk bekymret. Å ta et bilde av en fremmed ville virke mye mindre problematisk hvis du brukte et mer diskré kamera eller en mobiltelefon».

Religion

Fotografen Majed Al-Saqer forteller Kuwait Times at han noen ganger er blitt stoppet av folk mens han satt i bilen med kameraet sitt, som om han planla å drepe noen med det. Han er usikker på hva som er det egentlige problemet, om det er at folk tar bilder av hverandre eller størrelsen på kameraet.

Akam.no skriver at religion kan være en medvirkende årsak. 95 prosent av Kuwaits befolkning er muslimer, og i muslimsk kunst er avbildning av den menneskelige form ofte tabubelagt.

Fengsler bloggere

Ifølge The Guardian må alle nyhetsmedier i Kuwait ha lisens fra informasjonsdepartementet. Reportere uten grenser rangerte i år Kuwait som landet med høyest grad av pressefrihet blant Gulfstatene.

Dette til tross for at flere bloggere er blitt arrestert for sine ytringer. Så sent som tirsdag meldte Kuwait Times om at den erfarne journalisten Mohammed Abdulqader Al-Jassem er blitt dømt til ett års fengsel for å ha fornærmet statsministeren. Det skal han ha gjort i et innlegg på sin egen nettside i 2009.







Powered by Labrador CMS