La Repubblica satte standard
Den italienske avisen La Repubblica feiret 30 år tidligere i år. Den har satt standard for italienske dagsaviser.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Neue Zürcher Zeitung omtaler en ny bok som er kommet om La Repubblica, Italias nest største dagsavis. Ved siden av å være venstresidens avis har La Repubblica også satt den journalistiske standard for italiensk dagspresse.
Avisen var den første virkelig landsdekkende avis i Italia. I tillegg innførte avisen den såkalte tematizzazione-modellen, det vil si en avisstruktur som er beinhardt tematisk bygget opp. De første 16 sidene er alltid viet tre eller fire temaer. Ikke noe mer. På denne måten ble avisen ikke bare en trendsetter, men den satte dagsorden for den politisk debatt i Italia.
La Repubblica ble en kjempesuksess, og avisens konsept slo ganske raskt over på de andre avisene. Ifølge medieviteren Angelo Agostini, som har skrevet bok om avisen, er dette nå i praksis den eneste tenkbare måten å lage avis på i Italia.
La Repubblica er ikke noe organ for venstresiden i Italia, men uten tvil er det venstresidens avis. Å lese La Repubblica er en del av venstreorienterte menneskers identitet.
Avisen var fra første stund en landsdekkende avis. Den har også utmerket seg ved at den i disse 30 årene bare har hatt to sjefredaktører. Grunnleggeren Eugenio Scalfari var sjefredaktør i 20 år, og Ezio Mauro har sittet der siden.
Til sammenlikning har konkurrenten Corriere della Sera hatt ni sjefredaktører i samme periode. Det er likevel ikke så mange som antallet statsministre før Berlusconi, skriver NZZ.