Medieviter ut mot radioprat
Medieviter Lars Nyre mener programledere i radio bare later som om de er interessert i lytterne. - Det inviteres til interaktivitet, til å sende inn SMS og epost, men lytterne blir sjeldent lyttet til.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Dette sier Nyre til nettstedet Forskning.no, hvor han kommenterer sin doktoravhandling «Fidelity matters - Sound and media and realism in the 20th century». Blant mange temaer dreier denne seg om den tilliten radioen og dens programledere skaper hos lytterne og hvorvidt de er denne tilliten verdig. Hvilket de ikke alltid er, i følge forskeren.
- Jeg kunne ønske vi fikk en kanal hvor programlederne snakket med folk uten å se på klokken og uten å avbryte med en poplåt av Eagles. En slik verbalradio kunne være en verdifull hjelp til bearbeiding av livsvilkår og erfaringer i samtidens Norge, sier Nyre til Forskning.no.
Nyre har selv laget et forslag til sendeskjema for en slik «terapeutisk radio», som han kaller det. Et bærende element er nettopp kommunikasjon med lytterne.
- Man burde fokusere på typiske samtaleemner slik de varierer med tiden på dagen, og tiltrekke seg ulike mennesker utfra deres typiske dagsprosjekt. Det kan være sportsprogram der folk kan ringe inn og fortsette diskusjonen de hadde på Store Stå søndag ettermiddag. Det kan være et program for gravide eller nybakte foreldre midt på dagen hvor de kan lufte frustrasjoner og spørre om råd. Hovedpoenget er at programmene varer i flere timer og dermed gir rom for de lange samtalene, sier Nyre.
Han skal selv teste ut sine teorier på en radiofrekvens i Volda, men støtte fra Norges Forskningsråd.