Le Monde til motangrep
Over tre sider i egen avis svarer Le Monde på beskyldningene i boka «Le Mondes mørke side». Samtidig arbeider avishusets advokater med stevningen. Og de ansatte har bedt om at en egen komité nedsettes for å gå gjennom anklagene i boka.
Den franske storavisa Le Monde rystes av boka til Pierre Péan og Philippe Cohen. Som Journalisten tidligere har skrevet angriper forfatterne Le Mondes ledelse for å fremme sine politiske mål gjennom trusler, tvilsomme allianser og press.
Torsdag svarte Le Monde på angrepene over tre sider i egen avis. Der brukte de blant annet plass på feil navn og titler og ukorrekte årstall som finnes i boka, for eksempel: Oudin skrives ikke Ourdin og Manuel Lucbert sluttet i avisa i 1996 og ikke i 1997. Men de svarer også på, eller bortforklarer vil kritikerne si, alvorlige beskyldninger.
Historien om 20 Minutes
En av dem er Le Mondes opptreden overfor den Schibsted-eide gratisavisa 20 Minutes. Som kjent førte utgivelsen av 20 Minutes og gratisavisa Métro til enormt rabalder i Frankrike med politikere og fagforeninger i vill debatt og rene gateslag i Paris. I første linje i kampen mot gratisavisene sto fagforbundet CGT. Deres fremste anklage mot gratisavisene var at de ble trykket i bedrifter som ikke er en del av bransjeavtalen. Løsningene ble at begge gratisavisene inngikk avtaler med bransjegodkjente trykkerier for deler av opplaget sitt; 20 Minutes med Le Mondes trykkeri og Métro med trykkeriet til France Soir.
Konserndirektør Kjell Aamot i Schibsted har fortalt i Dagens Næringsliv at Le Monde fikk 6,5 millioner kroner for å drive lobbyvirksomhet for gratisavisa.
I sin forklaring til de franske leserne, slik avisa Libération gjengir det, skriver Le Monde bare at deres trykkeri for å tjene penger inngikk en avtale om å trykke gratisavisa en gang i uken. «Med andre ord; den redaksjonelle holdningen blant vårt kollegium av journalister motsier de økonomiske interessene til trykkeriet vårt» skriver Le Monde.
«Tyrannisk styre»
Dette skulle gjendrive påstanden i boka om at Le Mondes ledelse påvirker hva journalistene skal skrive og driver et tyrannisk og manipulerende styre. Det har fagforeningene i avisa gått ut offentlig og benektet.
De ansattes tillitsvalgte sier at det er vanlig fagforeningsvirksomhet i avishuset. De tar også til motmæle mot de personlige anklagene som er rettet mot toppledelsen i avisa. Samtidig er de 750 ansatte, hvorav 320 journalister, bekymret for konsekvensene av bokas påstander. De har krevd at en egen komité skal gå igjennom og behandle angrepene på avisas ledelse og dens strategi.
Forsvarte seg på tv
Torsdag forsvarte topplederne i Le Monde, Jean-Marie Colombani, Edwy Plenel og Alain Minc, seg i et program i France 2. Der karakteriserte avislederne de to forfatterne som «to personer som bare bruker bakvaskelse og løgner».
I detalj skal de ha svart på beskyldninger om hvordan storavisa skal ha opptrådt i trykkerispørsmålet om 20 Minutes, om presidentvalgkampen i 1995 og om hvordan avisa skal ha vært innblandet i indre stridigheter på Korsika knyttet til en gruppering bak flere kommandoangrep.
I boka hevder Péan og Cohen at Le Monde forbigikk i taushet 32 angrep på Korsika det første halvåret i 2000 og dermed støttet kommandogruppen til Yvan Colonna. Avisa svarer at ingen avis kan rapportere dag for dag om de mange voldelige episodene på Korsika og påpeker at mellom 1995 og 1998 var det mellom 198 og 602 voldsepisoder årlig på øya.