Helsedirektoratet kritisk til Aftenposten-intervju

A-magasinet intervjuet matblogger, nå får sistnevnte beskjed om å slette innleggene sine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For litt over tre uker siden publiserte Aftenpostens A-magasinet intervju med matblogger Gry Hammer. Her anbefaler Hammer mødre med lav morsmelksproduksjon å gi barna hønsekraft med eggeplomme blandet inn.

Det har fått seniorrådgiverne Gry Hay og Jens Grøgaard i Helsedirektoratet til å reagerer. I et lengre innlegg i Aftenposten publisert onsdag oppfordrer de to Hammer til å slette innleggene sine.  Rådene som kommer fram i disse er rett og slett farlige.

«En slik praksis vil kunne medføre stor risiko for alvorlig helseskade for et lite spedbarn, og frarådes på det sterkeste.» skriver de to. «Vi vil med dette be om at Hammer sletter all informasjon om alternativ spedbarnsernæring fra sine nettsider, og at hun avstår fra å gi råd om dette.»

- Selvsagt kommer jeg ikke til å slette noe som helst fra min blogg på oppfordring fra Helsedirektoratet og holder fast ved mine anbefalinger om ernæring til små barn fra 4 måneder. Jeg har aldri ment å gi anbefalinger om barneernæring for spedbarn mindre enn 4 måneder selv om jeg ser at dette ikke kommer tydelig nok frem i nettutgaven. Det er synd og jeg forstår at teksten gir rom for tolkninger som ikke er i tråd med hva jeg mener, skriver Hammer på Facebook og legger til: Artikkelforfatterne har også noen viktige poenger som jeg støtter. Problemet her er at hele problemstillingen er oppkonstruert fordi den baseres på noe jeg aldri har ment.

Hammer har også svart i Aftenposten. Der forteller hun at hele kommentarfeltet er slettet hele fordi det kan være innlegg der som gir forvirrende informasjon. 

Har et moralsk ansvar

Seniorrådgiver Hay forteller til Journalisten at deres første innskytelse var å advare foreldre mot disse rådene, og forhindre at feilinformasjon spres videre. Rett og slett få på trykk deres advarsel.
 
– I utgangspunktet burde man ikke gjengi råd som kan være helseskadelige uten at noen kan gi motvekt. Artikkelen er helt uten motstemme. Oppslaget og den ukritiske gjengivelsen gjør A-magasinet til en megafon for disse rådene. Dette er en person jeg ikke har hørt om tidligere, men som gjennom intervjuet i Aftenposten gis status som ekspert.
 
Hay mener at siden oppfatningen av Aftenposten og A-magasinet at de er seriøse publikasjoner, er sjansen for at småbarnsforeldre plukker opp rådene og tar disse for god fisk større.
 
– Når Aftenposten/A-magasinet først gjengir disse påstandene burde det være etisk krav om motstemme. Aftenposten og andre medier har etter min oppfatning et moralsk ansvar for å ikke ukritisk gjengi helseskadelige råd.

Hun forteller at barn over fire måneder, de Hammer mener hennes råd handler om, kan få hønsekraft og egg, men uansett mener Hay at dette ikke kan erstatte morsmelk eller morsmelkerstatning.

– Morsmelk eller eventuelt morsmelkerstatning skal være den viktigste maten i hele første leveår. Når barnet er så gammelt at det kan få annen mat i tillegg til melk, tidligst ved fire måneders alder, bør det få fast føde av hensyn til spiseutvikling. 

En annen type spørsmål

Featureredaktør Lillian Vambheim sier til Journalisten at de i A-magasinet har presisert at rådene er tiltenkt barn over fire måneder, som et direkte svar på Helsedirektoratets anbefalinger på gradvis tilvenning av fast føde. 

Hun viser videre til at intervjuet er gjort til en fast spalte som heter Kjøkkenveien, ikke i et portrettintervju som det vises til.

Nettartikkelen vil bli stående, forteller redaktøren, men kritikken mot den vil bli tydeliggjort og lenket opp. 

– Det er en pågående debatt om mat til spedbarn, vi er glade for å kunne bidra til denne debatten.

– Men kunne dere hatt motstemmer her, eventuelt i form av spørsmålene journalisten stiller?

– Selvfølgelig kunne vi det, men i en fast spalte basert på spørsmål og svar er det nettopp journalistens rolle å stille gode spørsmål. Så kan man alltid mene at det er andre type spørsmål som burde vært stilt. Det diskuterer vi gjerne. 

 

Powered by Labrador CMS