LO Media-klubbleder Merete Jansen forteller om interne reaksjoner på rekrutteringsprosessen til toppstillingen som nå går til Tor A. Godal.

LO Media utlyste aldri stilling før de hentet ny redaktør:
– Ikke LO-systemet verdig

De ansattes representanter stemte avholdende da LO Media-styret vedtok å tilby Tor A. Godal jobb som ansvarlig redaktør.

Publisert Sist oppdatert

2. oktober kom en uventet nyhet fra LO Media: Tor A. Godal skulle bli ny ansvarlig redaktør for FriFagbevegelse og LO-Aktuelt og daglig leder for LO Media, var budskapet i en pressemelding.

Tore Ryssdalsnes, som har hatt toppjobben i 16 år, hadde ikke meldt sin avgang på forhånd. 

Det hadde heller ikke blitt utlyst noen stilling.

Nå forteller kilder i LO Media at prosessen rundt rekrutteringen av Godal har skapt reaksjoner fra dag én.

– LO ville aldri godtatt en sånn prosess

Merete Jansen, klubbleder for de NJ-organiserte i LO Media, forteller Journalisten om reaksjoner på at det ikke ble lagt opp til medbestemmelse fra de ansatte, at det ikke først var gjennomført undersøkelser rundt hva slags endringer det egentlig var behov for, og at ingen stilling ble utlyst.

Jansen forteller at det først kom opp som en orienteringssak i styret i februar i år at det var snakk om å se på ledermodellen for LO Media, og at det etter hvert ble klart at styreleder Steinar Krogstad hadde en spesifikk person i tankene for en stilling i ledelsen.

– Det ble tydelig påpekt at LO aldri ville godtatt en sånn prosess hvis det skjedde ute i en av bedriftene de er representert i, sier klubblederen, som også er vara til styret.

Før sommeren fikk de tillitsvalgte i LO Media et møte med styreleder Krogstad, som også er andre nestleder i LO, og LO-infosjef Trond Gram.

– Der påpekte jeg selv at det ville ta seg veldig dårlig ut utad at LO Media ansetter i en så viktig stilling uten utlysning. Svaret var at det var sånn de hadde valgt å gjøre det, sier Jansen.

– Skuffelse internt

Hun understreker at reaksjonene ikke handler om hvilken person som nå er valgt til stillingen.

– Ingen har noe imot ham, og det hersker ingen tvil om kompetansen hans. Han kan helt sikkert bli et positivt tilskudd, og kommer til å bli godt mottatt, men helt uavhengig av det synes vi prosessen har vært helt under pari. Det er ikke LO-systemet verdig.

Da de LO Media-ansatte før sommeren mottok signalet om at styret hadde en person «i ermet» som skulle inn i ledelsen, skapte det både diskusjon og uro, forteller klubblederen.

Tidligere i høst var det planlagt at styreleder Krogstad selv skulle møte de ansatte for å svare på spørsmål om de planlagte endringene, men det ble endret til en invitasjon til at tillitsvalgte kunne få møte styrelederen dagen før vedtaket om å tilby Godal stillingen. Det takket de nei til.

 – Det er en skuffelse internt over at man ikke engang skulle få stille de spørsmålene man hadde, sier Jansen.

Journalisten kjenner til at de tre ansattrepresentantene i styret stemte avholdende da vedtaket skulle gjøres, altså at de ikke tok stilling i saken.

Styreleder: Først og fremst eiernes prosess

Journalisten har forelagt LO Media-styreleder Steinar Krogstad uttalelsene i artikkelen og bedt om intervju.

Informasjonssjef Trond Gram opplyser at styrelederen tirsdag er opptatt i styremøte i Brussel, men at Krogstad gir følgende kommentar:

Steinar Krogstad.

– Dette har vært en del av en prosess hos eier, hvor vi har sett på muligheten for å styrke LO Media, også på ledelsessiden. Det stemmer at vi diskuterte ulike ledermodeller i styret, men landet på at vi ønsket å tilby Tor Godal stillingen som ansvarlig redaktør og daglig leder. Vi har hatt en dialog med de ansatte, men dette er først og fremst en prosess som vi som eier har hatt. 

– Vi har sagt at vi ønsker å styrke satsingen på kvalitetsjournalistikk om norsk arbeidsliv. Tor Godal blir øverste leder, og Tore Ryssdalsnes skal fortsatt være en del av LO Medias ledelse, men nå jobbe tettere på det daglige redaksjonelle arbeidet, avslutter styrelederen.

Ryssdalsnes, som tok permisjon for å lede Dagsavisen høsten 2023 og var tilbake i LO Media i januar i år, skal også «få et tungt ansvar» for den videre utviklingen av mediehuset, het det i pressemeldingen 2. oktober.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS