Gudbrand Guthus. Foto: Terje I. Olsson
Gudbrand Guthus. Foto: Terje I. Olsson

Lokal-tv brøt loven

Men det blir kun en advarsel på stasjonene som brøt den.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere lokal-tv-stasjoner sendte reklamefilm for Høyre etter at TVVest fikk medhold i EMD i Strasbourg tidligere i år. Stasjonen hadde anket saken sin mot staten til menneskerettighetsdomstolen etter å ha fått dom mot seg på grunn av at TVVest i sin tid sendte reklamefilm for Pensjonispartiet.

Les også:

– Risikerer ingenting

– Giske løser ingenting

Sanksjonere

Nå er Medietilsynet klar i sin tale. Stasjonene som sendte reklamefilmen brøt loven. Tilsynet har ifølge en melding vurdert de respektive reklamefilmene og basert sine vurderinger på rettstilstanden slik den var på tidspunktet da disse filmene ble sendt.

Områdeleder Gudbrand Guthus i tilsynet forteller at man har brukt filmen til Pensjonistpartiet i bunnen når man har vurdert lovligheten av reklamefilmen til Høyre. Et av argumentene i dommen fra EMD er at Pensjonistpartiet og andre mindre partier ikke slipper til på tv og at reklamefilmen deres dermed var nødvendig for å få oppmerksomhet. Det var det trolig ikke for Høyre.

– Dette kan tolkes på mange måter og har blitt debattert mye. Derfor kan dette sees på flere måter. Vi ser ikke at visningen av Høyre-reklamen at partiet er i samme situasjon, dette er to forskjellige saker, sier Guthus til Journalisten.

Alle sammen

I alt 15 stasjoner har fått varsel om sanksjoner fra tilsynet, men av disse er to blitt lagt ned. Det påvirker ikke tilsynets reaksjon.

– Vi har sendt ut varsler til alle sammen. Slik at det må vi ta stilling til senere. Dette er et varsel, ikke et endelig vedtak.

For en fattig lokal-tv-stasjon blir uansett ikke sanksjonen noe som svir veldig i budsjettet.

– Det vi varsler er ikke mer enn en advarsel. I denne saken går vi ikke inn med gebyr, grunnen til det er at det har vært reist debatt om rekkevidden.

Les avgjørelsene til tilsynet her.

Stasjonene som får sanksjon er: ANTV, BTV, fvntv, Hålogaland TV, TV Aftenbladet, TV Aust-Agder, TV Budstikka, TV Follo, TV Haugaland, TV Helgeland, TV Romerike, TV Sunnmøre, TV Telemark, TKTV og VF24.

Powered by Labrador CMS