Bygdebladet.com er kreative i måten de illustrerer nyhetssaker på, men har nå satt grensa på at de ikke skal generere illustrasjoner som kan se ut som fotografier.Foto: Skjermdump fra Bygdebladet.com. Montasje.
Kunstig intelligens
Lokalavisa gir full gass for KI-illustrasjoner: – Den som tror at dette kan stoppes, tror på julenissen
Bygdebladet KI-genererer humoristiske illustrasjonsbilder til nyhetssaker. Har gitt flere klikk, sier redaktøren.
Det var på et arrangement på Pressens hus i oktober, i regi av Landslaget for lokalaviser (LLA), at redaktøren i den familieeide lokalavisa Bygdebladet fikk høre om OpenAI og hva det kan gjøre for mediebransjen.
Da han kom hjem til Ørskog tok det ikke lang tid før Reidar Opsal selv begynte å teste det nye verktøyet.
Nå illustrerer avisa stadig flere av artiklene sine med fargerike, og ofte humoristiske, KI-genererte illustrasjoner.
Saken oppsummert
Bygdebladet, ledet av redaktør Reidar Opsal, har tatt i bruk OpenAI og ChatGPT for å generere humoristiske illustrasjonsbilder til nyhetssaker.
Avisa har satt grenser for bruk av KI-genererte bilder etter negative reaksjoner på et bilde som kunne misforstås som en ekte situasjon.
Opsal ser på kunstig intelligens som et nyttig verktøy i mediebransjen og mener det har bidratt til økt engasjement og flere klikk på Bygdebladets artikler.
Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.
Et hjelpemiddel
Bygdebladet er en familiedrevet avis hjemmehørende i Møre og Romsdal. Det var Reidar Opsals foreldre som startet avisa i 1972. Faren Kjell satt i redaktørstolen til sønnen tok over i 2015.
Opsal er opptatt av utvikling og nye verktøy. Kunstig intelligens (KI) og OpenAI ser han på som nettopp det; et nytt verktøy og hjelpemiddel i arbeidshverdagen.
– Jeg var med faren min på min aller første reportasje da jeg var fem-seks år gammel, så jeg har gått alle gradene fra filmfremkalling og repro til innføring av datamaskiner og internett, forteller Opsal til Journalisten.
Annonse
Bilder med humoristisk vri
Tar du en tur innom Bygdebladets nettsider er det lett å se at Opsal og de andre ansatte i avisa ikke holder tilbake ved bruken av KI-genererte illustrasjonsbilder.
Flere av sakene på nettsiden, gjerne krimsaker av ganske alvorlig karakter, frontes av nærmest karikerte tegninger.
– Tidligere har vi fått en del hånlige kommentarer på hvordan vi illustrerer politisaker, forteller redaktøren, og viser til den litt mer tradisjonelle måten å illustrere nyhetssaker på, med bilder av politibiler, blålys eller lovsamlinger med klubber på.
– Illustrasjonsbilder til sånne saker er rett og slett dønn kjedelige, sier Opsal.
Han fortsetter:
– Jeg har alltid beundret avistegnere, og tenkte at dette her kan vi også prøve. Vi fikk Chat GPT til å lage en humoristisk vri på illustrasjonene, og det har vi brukt en hel del.
Selv sier Opsal at Bygdebladet aldri har brukt illustratører til å illustrere saker før. Det har de ikke hatt penger til.
Selv om det stort sett kun har kommet gode tilbakemeldinger på avisas bruk av illustrasjonsbilder, innrømmer Opsal at det har vært noen som ikke synes det er helt innafor å bruke humor når de illustrerer alvorlige saker.
– Der er jeg for så vidt uenig. Jeg synes at humor kan brukes, med respekt, på mye rart.
Annonse
Angret på ett bilde
Det har vært en del diskusjoner i mediebransjen etter inntoget av KI-verktøy. Flere av redaksjonene har laget egne husregler for hvordan de skal bruke KI til å generere illustrasjonsbilder.
Opsal og Bygdebladet har nå satt grensa på at de ikke skal generere illustrasjoner som kan se ut som fotografier.
Den grensa kom på plass etter at de publiserte et KI-generert fotografi av ungdommer som røyket e-sigaretter.
– Det bildet har vi angret på i etterkant, den fikk vi en del negative reaksjoner på, sier Opsal.
Han forteller:
– Vi skulle skrive en sak om at det var et livsfarlig dop i ungdomsmiljøet. Jeg skrev inn noen stikkord og fikk generert ut et bilde. Etter vi hadde publisert saken gikk det ikke mange minuttene før redaktøren i Sunnmørsposten (Hanna Relling Berg, red. anm.) ringte og sa at her hadde vi gått over en grense, forteller Opsal.
– Det måtte jeg være enig med henne i. Der tråkket vi feil, for det må aldri være tvil om hva som er en ekte situasjon, og dette her var på ingen måte en ekte situasjon.
Opsal opplever at Bygdebladet får en del mer klikk på denne type saker etter at de begynte å bruke KI-illustrasjoner.
– Vi får nok bra med klikk på domstol og blålys likevel, men det pirrer nok mer enn i alle fall et bilde av en politibil, sier Opsal, som forteller at han følger ivrig med på diskusjonene om KI og mediebransjen.
– Det vil alltid være folk som er kritiske til det som er nytt, sier han og peker på de som trodde internett ikke var kommet for å bli og Einar Førdes skepsis mot farge-TV.
Han fortsetter:
– Dette her greier vi ikke å stoppe. Den som tror at dette kan stoppes, tror på julenissen.
Publiseringsløsningen de bruker i Bygdebladet har allerede KI integrert, og selv om han ikke pleier å generere titler og mellomtitler til daglig, innrømmer redaktøren at han av og til har kastet et kommunalt dokument inn i Chat GPT og fått ut en essens av saken.
– Det er selvfølgelig bearbeidet på vanlig journalistisk vis, sier han.
Han legger til:
– Dette er et redskap vi må lære oss å bruke som alt annet. Det er et redskap, og det er et godt hjelpemiddel. Og for en sunnmøring, helt fantastisk, for det er veldig billig.