Ber SKUP opprette «Sovet i timen-pris»

Medieforsker Sigurd Høst foreslår at SKUP oppretter en egen forsømmelsespris for lokalaviser som har oversett store saker i sitt distrikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forslaget fra Høst kommer i tilknytning til Journalistens sak i dagens papirutgave om hvordan Finansavisen gravde fram Terra-skandalen mens de tre lokalavisene Rana Blad, Fremover og Helgeland Arbeiderblad satt på sidelinjen.

– Jeg har tenkt litt på Terra-saken og hva den forteller om lokalavisenes arbeidsmåte og deres vilje og muligheter til å overvåke det som skjer lokalt. Det er åpenbart mye som kan og bør gjøres for å forbedre nivået, sier Sigurd Høst, mangeårig fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk. Han er nå AFP-pensjonist med bijobb som professor B ved journalistutdanningen på Høgskulen i Volda.

Forsømmelsespris

Høst mener at et viktig bidrag er at Journalisten og andre meningsprodusenter stadig holder temaet varmt. I forbindelse med den positive oppmerksomheten omkring SKUP-prisene, bør det også bli negativ oppmerksomhet om de avisene som ikke gjør en god nok jobb.

– Egentlig bør det deles ut forsømmelsespriser sammen med SKUP-prisene, en slags «Vi har sovet i timen»-pris til lokalaviser som har oversett store saker i sitt distrikt, sier Sigurd Høst.

Nærhet og kritisk holdning

Medieforskeren mener det er vanskelig å si noe generelt om lokalavisenes rolle i slike spektakulære mediesaker.

– Det er stadig kritikk av lokalavisene for at de lever for tett med den lokale makteliten.Sist var det Ingar Sletten Kolloen og Knut Åmås som hevdet dette. Jeg synes det gir et utilstrekkelig bilde, for lokalavisene tar stadig opp saker som er kritiske eller negative for de lokale myndighetene. Det må være mulig å kombinere nærhet og kritisk holdning, sier Høst.

Han innrømmer likevel at lokalavisene ofte tar opp veldig enkle og konkrete saker som at svømmehallen er stengt, at veiene er dårlig brøytet eller at barnehagetilbudet er for dårlig. Dette er saker som er veldig konkrete, og ofte lette å illustrere med gode bilder. Men hva som er årsaken til at mange lokalaviser går glipp av litt større, gode saker lokalt, er han usikker på.

Tette bånd og kameraderi

– Båndene til de lokale elitene kan være for nære, det kan være kameraderi, kanskje journalistene ikke er gode nok eller ikke får tid nok til å fordype seg i saker, eller at selve systemet ikke gir rom for denne typen saker i lokalmediene.

Høst mener det også bør drives mer forskning om hvordan lokalavisene faktisk utfører sin rolle. Man må se nærmere på journalistutdanningen, og arbeide for å sikre nok ressurser i redaksjonene slik at journalistene får tid til å arbeide med krevende og usikre saker.

Powered by Labrador CMS