Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for Lokalaviser. Foto: Birgit Dannenberg
Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for Lokalaviser. Foto: Birgit Dannenberg

– Vil ikke være koseavis

Lokalavisene skal være kritiske for å reparere, ikke drepe, mener LLA-leder.

Publisert   Sist oppdatert

Den siste uken har debatten om kritisk journalistikk i lokalavisene vært aktiv i spaltene. Lokalavisene på sin side mener de er kritiske.

– Andre typer

Ansvarlig redaktør Svein Ove Isaksen i Edda Media-eide Røyken og Hurum Avis sier avisen arbeider for drive å kritisk journalistikk.

– Vi har vært opptatt av å ikke være koseavis, men også være samfunnets våkne øyne. Vi har hatt saker hvor vi har forsøkt å gå i dybden. Blant annet dekningen av ordførerstriden her etter valget i fjor høst, sier redaktøren til Journalisten.

I en leder torsdag spør han leserne sine om avisa klarer å være kritiske nok. Han mener at ressursene ofte hindrer den kritiske journalistikken.

– Det handler spesielt om ressurser, og det er ofte lokalavisene har de store sakene, men kanskje ikke så grundig og med så store typer som Oslo-avisene når de kommer. Det hender vi blir litt blinde på de store sakene, for man blir en del av miljøet – og det skal lokalavisene være, men vi skal også være på hugget og være samfunnskritiske.

– Ikke tannløse

Rune Hetland, generalsekretær i Landslaget for Lokalaviser (LLA), er lokalavisene tannløse og trivielle?

– Nei, det er de slettes ikke, men bruker de samme effektene som riksavisene gjør, derfor kan det virke slik. Det er nok en del som går seg vill i effektbruken, sier Hetland.

Også han viser til manglende redaksjonelle ressurser.

– Vi jobber med at vi skal bli flinkere, og selvfølgelig gjøre en skikkelig kritisk jobb. Der varierer det hvor gode de forskjellige avisene er. Men jeg tror avisene er bevisste på dette, men det er avhengig av ressurser. Mange har smått med ressurser.

– Ikke drepe

Isaksen i Røyken og Hurum Avis mener det også er viktig å ansette de rette personene for de rette stillingene i en liten redaksjon.

– Har man flere journalister må man tenke bredde når nye skal ansettes. Et annet poeng er at de avisene som får kritikk for å være trivielle kommer ut noen ganger i uken – og da er det lett å bli slått på nyheter av regionsavisene som kommer hver dag, sier redaktøren.

Hetland i LLA mener at det er forskjellige måter å være kritisk på.

– Du skal ikke være kritisk for å drepe, men for å reparere. Det handler om å bygge opp også – å finne løsninger.