Uttak med konsekvenser

I dag kunngjør NJ hvilke bedrifter som vil bli tatt ut ved en eventuell streik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forkant av meglingen mellom NJ og MBL 20 mai overleverer NJ i dag listen over hvilke bedrifter de vil ta ut i streik. For enkelte bedrifter kan konsekvensene bli fatale.

Dårlig rustet for streik

Dagsavisen og Bergensavisen er to av de avisene som står økonomisk dårligst rustet til å tåle en eventuell streik.

Heller ikke Nationen, Demokraten i Fredrikstad eller Dagbladet har store ressurser til å kompensere for det inntektsbortfallet en langvarig streik vil innebære.

NJ og MBL har frist til midnatt på førstkommende torsdag med å komme til enighet. Erfaringsmessig vil partene fortsette gjennom natten hvis det er håp om en løsning.

Journalisten vil publisere listene over hvilke bedrifter som blir berørt i løpet av dagen.

NJ kan velge å ta ut alle bedrifter, eller bare noen – og har mulighet til å trappe opp konflikten etter hvert.

7000 kroner skiller

Ved bruddet i forhandlingene skilte det snaue 7.000 kroner mellom NJs krav og MBLs tilbud. NJs krav er i snitt beregnet til å gi et lønnstillegg på 2,7 prosent og NJ har beregnet tilbudet fra MBL til å gi en lønnsvekst på 1,2 prosent.

Begge parter er enige om et generelt tillegg på 1.950 kroner og et likelønnstillegg på 975. MBL har i tillegg tilbudt 5.000 kroner i tillegg, under forutsetning at fototillegg og WAP-tillegg bortfaller. Etter NJs beregninger er pengetilbudet fra MBL, etter bortfall av tidligere fremforhandlede tillegg, på 2.903 kroner. NJ krever et etterslepstillegg på 9.821 kroner. Totalt var lønnskravet fra NJ på 12.746 kroner ved forhandlingsbruddet og tilbudet fra MBL på 5.828 kroner.

– Hvilke bedrifter som skal tas ut er en beslutning NJs politiske ledelse fatter. Det blir alltid en avveining mellom ulike hensyn. Vi har folk i streikekomiteen fra både Dagsavisen og Nationen og jeg har inntrykk av at de er solidariske og klar til å streike om nødvendig. Men det er forståelig at de håper på å slippe, sa streikegeneral for OJ-journalistene, Sven Arne Buggeland, til Journalisten da streikekomiteene var klare.

Powered by Labrador CMS