Dagsavis-journalist Nina Johnsrud reagerer på at avisen ikke ble invitert til et pressemøte om 22. juli-etterforskningen på politihuset på Grønland. Foto: C. Hill/Wikimedia Commons/Kathrine Geard

Ble ikke invitert av politiet

Pressemøte om 22. juli-etterforskningen var egentlig forbeholdt de store mediene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av november sendte Oslo-politiet en invitasjon til et møte med media om 22. juli-etterforskningen. Utgangspunktet var at saken gikk mot slutten. Politiet ville oppsummere etterforskningen i tillegg til å få tilbakemeldinger fra pressen.

Politiet meldte at de ville stille mannssterkt opp. Sentrale personer som politimester Hans Sverre Sjøvold, visepolitimester Hans Halvorsen, leder John Roger Lund av 22. juli-etterforskningen, politiadvokatene Christian Hatlo og Pål-Fredrik Hjort Kraby samt kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen, skulle blir tilgjengelige for mediene.

Johnsrud reagerte

Men invitasjonen ble baren sendt de største mediene, som VG, Dagbladet, NTB, NRK og TV 2. De som politiet mente hadde egne 22. juli-grupper i redaksjonen:

– Oslo-politiet ønsker å invitere de mest sentrale mediene som har jobbet med 22/7-saken til et møte for å oppsummere saken, het det i e-postinvitasjonen.

Dette reagerte Nina Johnsrud i Dagsavisen på. Hun fikk kjennskap til møtet først fire dager etter at de store mediene mottok invitasjonen. Det gjorde hun gjennom NTB-meldingen om dagens innenriksmeny, hvor nyhetsbyrået skrev at de ville være tilstede og dekke møtet.

Da Johnsrud møtte opp på politihuset, forsto hun at dette ikke var noen ordinær pressekonferanse.

– Jeg skjønte ikke at jeg egentlig ikke var invitert før jeg møtte opp. Da merket jeg at reportasjeledere i andre store redaksjoner var der, og at de var forberedt. Men pressemøtet var ikke mer enn halvfullt denne morgenen og det var masse rundstykker igjen da jeg og fotografen hastet videre til PST, sier Johnsrud.

– Ikke vår plan

Da hun senere kom tilbake til redaksjonslokalene, begynte hun å undersøke hvorfor hun ikke hadde sett invitasjonen tidligere. Det var da Johnsrud oppdaget at NTB hadde fått denne fire dager tidligere. Hun sendte en e-post til kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i politiet og spurte om invitasjonen også var sendt Dagsavisen.

– For at møtet ikke skulle bli for stort og at det skulle legge bånd på dialogen var et lite antall medier invitert. At NTB valgte å offentliggjøre dette var ikke vår plan, skriver Hanssen til Johnsrud.

Det reagerer også Dagsavisens journalist på. Hun mener politiet ikke kan sile ut hvilke medier de skal invitere til et pressemøte i den mest alvorlige kriminalsaken siden annen verdenskrig.

– Jeg liker det dårlig. Hadde ikke NTB sendt melding om dette, ville det gått oss hus forbi. At politiet ikke regnet med oss syns jeg er rart for vi har dekket denne saken kjempebredt. Informasjonsfolka i politiet kan da ikke vite hvordan Dagsavisen har organisert sin 22. juli-dekning, og om vi har hatt en egen redaksjon. Det har vi faktisk. Vi har dekket denne saken kjempebredt med mange faste journalister og kommentatorer, sier Johnsrud.

Har oversikt

Politiets kommunikasjonsrådgiver sier at man inviterte de personene man hadde hatt mest kontakt med i løpet av 22. juli-etterforskningen. Hanssen selv har håndtert pressetelefonen og sier han derfor vet hvem de har hatt mest kontakt med. 

– Vi utfordret de vi inviterte til å komme med tilbakemeldinger til oss, og antok at de vi har hatt mest kontakt med hadde best grunnlag for å gi oss dette, sier Hanssen.

– Kunne ikke også mindre medier gitt gode tilbakemeldinger?

– Det kan være, men det var naturlig å invitere de vi har hatt mest kontakt med. 

Om e-postsvaret til Johnsrud sier Hanssen at det er riktig at NTB ble invitert i den hensikt å gi tilbakemeldinger, ikke å fortelle alle medier i Norge om møtet.

– Men det gjorde ingenting at NTB gjorde det. Vi hadde ikke tenkt at det skulle skje, men det gjorde ingenting. At de skrev det på to-do-lista var ikke overraskende. Det var også andre enn de spesielt inviterte som kom. 

Ekstraordinær sak

Hanssen sier møtet ikke ble organisert for å presentere store nyheter, men for å takke mediene og snakke om samarbeidet. 

– Også for oss har dette vært en ekstraordinær sak. Vi ønsket å få journalister i tale for å høre hvordan de har opplevd politiet. Vi vet hvem som har jobbet med saken over tid, og de har kanskje større grunnlag for å si noe. De mindre mediene sa lite på møtet.

– For politiet er det også viktig å lære av den delen av arbeidet. Mediekontakten i dette arbeidet har vært ekstrem. Nyttig å dra læring til andre større saker.

Leder Marius Tetlie for 22. juli-enheten i VG var tilstede under møtet på politihuset. Han sier han og hans to VG-kolleger ikke dro i hensikt å få nyhetsstoff, men at det heller ikke var lagt bånd på å referere fra møtet.

– Det var noen pressekonferanse-spørsmål under møtet. Men jeg vil si at det ikke var noe av stor nyhetsverdi som kom fram der, så mindre redaksjoner gikk ikke glipp av noe. Men det betyr ikke at ikke mindre medier også kunne hatt nytte av møtet og hatt tilbakemeldinger å gi.

Powered by Labrador CMS