Hver fjerde ungdom likegyldig til lokalavisen

Men to av tre tredje mener innholdet i avisene angår dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 Lokalavisenes kamp om å holde på ungdommen er under stadig press. På tampen av sommeren fortalte Journalisten at Lokalavisene bommer på Facebook ved å legge ut innhold de yngste opplever som irrelevant.

En ny undersøkelse i det såkalte livsfasesegmentet som Opinion/Norstat har gjennomført for A-pressen, forteller om store holdningsendringer fra 2008 til i dag blant lokalavisenes yngste lesere. Resultatet ble presentert under MBLs Unge Lesere-konferanse i forrige uke.

Blir oppdatert

Mens tre av fire (75 prosent) av de spurte mente stoffet i lokalavisen angikk dem i 2008, er det to av tre som mener dette nå (63 prosent).  Urovekkende nok for lokalavislederne, synes hver fjerde (26 prosent) å være likegyldig til innholdet i avisene. Kun én av ti (10 prosent) mener stoffet overhodet ikke angår dem.

Fire av fem spurte (79 prosent) mener lokalavisen oppdaterer dem på det som skjer på hjemstedet. For tre år siden mente ni av ti (89 prosent) det samme.

Før brukte mer enn halvparten (52 prosent) tid til å snakke med vennene sine om det de hadde lest i lokalavisen. Nå gjør 41 prosent det. 28 prosent sier de ikke bruker tid på å snakke om det.

Mer enn halvparten av de spurte (52 prosent) opplever lokalavisen som underholdende. Det er ned 10 prosent fra 2008.

Høy lesning

Ifølge analysesjef Anne Jacobsen i A-pressen er det flere gladnyheter i undersøkelsen, blant annet at lokalavisenes posisjon som primærkilde for lokale nyheter står støtt. Og at det fremdeles er slik at mange leser lokalavisen, selv om daglig lesning går noe ned. Bare tre prosent svarer at de ikke leser lokalavisen.

– Det er fremdeles svært høy lesing av lokalavisen blant ungdom opp til 35 år, men den daglige lesingen går noe ned. Lesing av nettavis øker på bekostning av papir. 8 av 10 leser lokalavisen daglig eller ukentlig. Bare 3 prosent sier de aldri leser lokalavisen.

Mange bruker mobil

Jacobsen forteller videre at hver tredje spurte svarer at de leste lokalavisen på mobilen sin det siste døgnet, ytterligere 28 prosent forteller at de har gjort det siste uke.

– Det ser ut som om flere plattformer har skapt bedre tilgjengelighet og ført til økt lesing totalt. Dog registrerer vi en nedgang i andel som abonnerer på avisen, både blant studenter, unge voksne og småbarnsfamilier, forteller hun.

Må ta tak

Jacobsen forklarer at undersøkelsen viser redusert interesse for lokal sport og typiske ungsider, samtidig som at interessen for politikk og debatt er økende.

  – Det må nå være tid for å ta arbeidet med unge lesere på alvor, og sørge for at vi forstår hva de vil forvente av lokalavisen i fremtiden. Dette mener jeg er et bransjeansvar som ikke bare A-pressen må løse for våre aviser, men som bransjen som helhet må ha fokus på. Vi må sørge for at også neste generasjon blir avislesere – på alle plattformer.

 

 

Powered by Labrador CMS