Dagspressens annonsefall øker

Ned 22 prosent på ett år. Internett ser veksttakten øke kraftig igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år skrev Journalisten at dagspressens reklameomsetning er mer enn halvert på 4 år.

De siste annonsetallene som Mediebyråforeningen rapporterer for sine medlemmer viser at fallet fortsetter. I forrige måned var 12-månedersfallet på 20,6 prosent. I mai øte 12-månedersfallet til 22 prosent, viser den ferskeste statistikken fra foreningen.

Dagspressen har så langt i år omsatt for 336 millioner kroner mot 431 millioner kroner på samme tid i fjor. Mediegruppens andel av den totale reklamekaken som måles av Mediebyråforeningen har i løpet av samme periode falt fra 10,9 prosent i mai i fjor til 8,5 prosent i år.

Det er ikke en gang ti år siden dagspressen var landets største reklamekanal. Nå er den snart på fjerdeplass, om vi ser bort fra de forskjellige digitale underkategoriene.

Internett vokser kraftig

Internett fortsetter veksten etter et par mer flate måneder – per april var 12-månedersveksten på 1,8 prosent. Annonseomsetningen i digitale kanaler er per mai i år opp 7,6 prosent fra fjorårets 1,14 milliarder kroner til 1,23 milliarder kroner i år.

Display- og bannerannonser opplever imidlertid kraftig tilbakegang – ned hele 24,9 prosent fra 514 millioner kroner per mai fjor til 386 millioner kroner så langt i år.

Samtidig har programmatiske annonser nær en dobling opp 98,5 prosent fra 138 millioner kroner i mai i fjor til 274 millioner hittil i år.

Også mobilkanalen går tilbake, ned 16,1 prosent fra 144 millioner kroner i fjor til 121 millioner kroner i år.

Sosiale medier, søk og video opplever alle vekst på henholdsvis 77,4, 8,6 og 14,1 prosent. De tre har hittil i år omsatt for henholdsvis 175, 168 og 102 millioner kroner.

Radio ser nedgang

På TV går det også fortsatt opp til tross for at mange, blant annet TV 2, forbereder seg for inntektsfall. TV er opp 3,5 prosent fra 1,50 milliarder kroner per mai i fjor til 1,55 milliarder kroner så langt i år.

Radio opplever nedgang på 7,6 prosent fra 174 millioner kroner i fjor til 161 millioner kroner hittil i år.

De to kategoriene ukepresse og magasiner og fagpressen opplever begge tilbakegang. Ukepressen og magasinene er ned 22 prosent fra 431 millioner kroner til 336 millioner kroner, og fagpressen er ned 18,2 prosent fra 16,8 millioner kroner til 13,7 millioner kroner.

Fagpressens andel av hele reklamekaken er nå nede i 0,3 prosent.

Mer på direktesalg

– Vi har hatt noen runder med flere av byråene for ukepressedelen. Våre blader har opplagsnedgang på rundt 5 prosent, men omsetning har større nedgang. Vi føler at bladene får ufortjent liten oppmerksomhet, særlig fordi produktene fungerer. Jeg har til gode til å finne et mediebyrå som ikke har sagt seg enig i det, sier konserndirektør for salg og marked Per Brikt Olsen i Aller Media.

Han forteller at de ser en stadig økende del av reklameomsetningen i både bladene og i Dagbladet komme fra direktesalg. Men for enkelttitler, sier han, spiller byråene en viktig rolle.

God sommer på TV 2

For TV 2s del går de inn i en sommer som salgs- og markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll ser ekstra optimistisk på. Med fotball-EM, Tour de France og sommer-OL i Rio forventer han at tv-selskapet ikke vil ha problemer med å levere seere til annonsørene.

– Det er store arrangementer og vi tror derfor på veldig sterk sommer fra TV 2. Så langt ser vi at EM har høye seertall, det er vi selvsagt veldig glade for. Sommeren videre tror vi kommer til å gå veldig bra. Vi selger mer TV-reklame i juni i år enn i fjor. Vi forventer at både juli og august går bra, sier Rosvoll til Journalisten.

På radio går omsetningen tilbake med 7,6 prosent til 160 millioner kroner. 13 millioner mindre enn ved samme tid i fjor.

Digitalt går det også fram, opp 7,6 prosent fra i fjor, til en omsetning på 1,225 milliarder kroner. Kanalen har markedsandel på 31,2 prosent, noe som er en økning på 3,5 prosent poeng fra i fjor. Særlig er det sosiale medier og programmatiske kjøp som øker prosentuelt.

Tallene fra Mediebyråforeningen viser netto innrykket medieomsetning etter alle rabatter, men før byråprovisjon som mediebyråene oppgir til sin egen forening.

Powered by Labrador CMS