Kulturminister Thorhild Widvey får flertall for å frata Medietilsynet avgjørelsen i saker som gjelder eierskap i mediebransjen. Foto: Martin Huseby Jensen

Sender ukeavis=støtte på høring

Vil flytte forvaltningen fra Kulturrådet til Medietilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag sendte Kulturdepartementet et forslag om å flytte støtte av ukeaviser fra Kulturrådet til Medietilsynet. Departementet mener ifølge pressemeldingen at overføringen innebærer en modernisering og opprydding. Dagens ordning med tildeling fra Kulturrådet er kritisert fordi den i stor grad hviler på skjønn.

– For å sikre tilliten til at mediene er uavhengige, er det er viktig at statsstøtte er basert på klare og objektive kriterier som overlater minst mulig til forvaltningens skjønn, sier kulturminister Thorhild Widvey i meldingen.

De største mottagerne av støtten i inneværende år er Dag og Tid og Morgenbladet som mottar 5,1 millioner kroner hver. Ny Tid får 2,2 millioner kroner, Korsets seier 1,4 millioner kroner og Medier og ledelse 700.000 kroner.

Departementet foreslår og å gjøre støtten plattformnøytral.

Tilskuddet skal deles i to, et grunntilskudd og et variabelt beløp. Grunntilskuddet skal være likt for alle som faller inn under ordningen. Det variable beløpet foreslår departementet beregnes ut fra opplag, men med høyere sats for medier som bruker nynorsk.

Kravet for å kvalifisere til penger foreslås å være et opplag på minst 1.000 eksemplarer, og som selger minst 30 pst. av opplaget utenfor utgiverfylket og som har et opplag på minst 50 i en tredjedel av landets fylker.

Powered by Labrador CMS