Mediestøtte til originalitet
Mens klipperne ikke får noe som helst, foreslår Danmarks statsminister.
Det er budskapet til den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han vil støtte mediene som graver fram originale historier. De som plagierer vil han ikke ofre mange kronene på, skriver danske Journalisten.
Rasmussen forteller at de trykte mediene fortsatt spiller hovedrollen som produsent av nyheter. Han er opptatt av å verne om journalistikken.
– Trykte medier og dyptgående journalistikk er jo kjernen i nyhetsformidlingen. Ikke minst i det lille landet vårt med sitt lille språkområde er dette viktig å verne om.
Klippe
Statsministeren sier det er ekstremt viktig at journalistikken er der for å avdekke og formidle det som skjer. Det er nettopp her han mener de trykte mediene fortsatt spiller hovedrollen.
Rasmussen ønsker ikke å gå konkret inn på hvordan mediestøtten skal fordeles, men det overordnede bildet snakker han gjerne om.
– Vi skal ha en støtteordning og vi skal ha nyhetsjournalistikken i fokus. Vi skal se på stedene hvor nyhetene produseres og ikke forfaller til at hvilket som helst opptrykk er likeverdig med den opprinnelige kilden, som har brukt hjerteblod og ressurser på å få saken fram.
25 år
I Norge leder Yngve Slettholm Mediestøtteutvalget som skal drøfte mediestøttens fremtid gjennom det neste året. Slettholm vil ikke signalisere dramatiske omlegginger som en flytting av støtte fra papiraviser til nett.
Samtidig vil han ikke frede papiravisene via presse støtten.
– Den teknologiske utviklingen pågår, uansett om man vil eller ikke. Jeg tror ikke vi vil se så mange papiraviser om 20-25 år. Det er politikernes mål at overgangen til ny teknologi skal skje på en måte som ivaretar kvalitets- og mangfoldsaspektet.
Slettholm stiller også flere spørsmål i forhold til hvordan nettavisene skal få støtte, og gjør det klart at det ikke er klikkene som kvalifiserer nettmediene til støtte.
Sven Egil Omdal drøftet de danske modellene for mediestøtte i Journalisten før jul.