Klareringstjenesten saksøkt

Klipptjenesten Meltwater News nekter å betale vederlag til Klareringstjenesten. Nå går saken til retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieovervåkningstjenesten Meltwater News vil ikke lenger betale vederlag til Mediebedriftenes Klareringstjeneste for elektroniske kopier de leverer til sine kunder. Bedriften har stevnet Klareringstjenesten, som har kommet med tilsvar. Nå går det mot rettssak.

– Vi tar stevningen til etterretning. Meltwater mener de ikke trenger en avtale med oss for lovlig å levere sin klipptjeneste. Det er vi uenig i, sier daglig leder i Klareringstjenesten, Geir Engen.

Det har ikke lyktes å få tak i en talsperson for Meltwater. Men etter det Journalisten vet, ønsker bedriften å få prøvet rettslig om de har plikt til å inngå avtale med Klareringstjenesten. Meltwater mener at klarering enten må gjelde alle eller ingen aktører. Og viser blant annet til at Google ikke betaler i dag.

Skille

Klareringstjenesten skiller mellom det private markedet og næringsdrivende. For privat bruk krever de bare klarering. Men for næringsdrivende aktører, som tar seg betalt av sine kunder, krever de i tillegg vederlag.

Meltwater hadde tidligere avtale med Klareringstjenesten, det vil si for årene 2004-2007. Men ville ikke fornye avtalen i 2008. Bedriften markedsfører seg som en dominerende aktør i Norden med 47 kontorer verden over, og over 14.000 kunder globalt. Skulle de få medhold, vil Klareringstjenesten miste en betydelig del av sin inntekt.

– Vi mener vi har en god sak. Men det er klart, skulle Meltwater vinne, er det en ny virkelighet vi må forholde oss til, sier Engen.

Frilansere

Klareringstjenesten er en non profit-organisasjon der kopivederlagene, minus administrasjonskostnader, tilbakeføres til kildeeier. Etter Journalistavtalens bestemmelser deles vederlagene likt mellom utgiver og opphavsmennene. Under tariffoppgjøret i 2004 ble partene enig om at 15 prosent av opphavsmennenes andel av vederlagsmidlene, skal overføres til NJ på vegne av deres frilansmedlemmer. I 2008-budsjettet regner NJ med at denne inntektsposten vil utgjøre rundt en halv million kroner.

Her kan du se hva de ulike redaksjonene fikk i 2007.

Klareringstjenesten har avtaler med Visma, Infopaq, Intermedium, Opoint, Cision Norge og Retriever Norge.

 

 

Powered by Labrador CMS