Mona Askerød er daglig leder for Stup. Foto: Birgit Dannenberg

Stup trosser klager på sikkerhet

Sender journalister på språkkurs til Guatemala også neste år, trass i advarsler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På et såkalt mailmøte har Stup-styret vedtatt at det også neste år skal arrangeres spanskkurs for journalister i Guatemala. Styret velger dermed å trosse klager og advarsler fra journalister som var med på årets spanskkurs i Guatemala.

Både Alf Kjetil Walgermo i Vårt Land og Roar Christensen i Bergens Tidende, som deltok på årets kurs, mener det er såpass utrygt i Guatemala at Stup bør vurdere å legge kurset et annet sted. Da de var i Guatemala i vår, dumpet deltakerne på Stup-kurset borti våpenepisoder to dager på rad.

– Jeg fastholder det jeg har sagt før om at dersom jeg hadde hatt noe ansvar for dette, så ville jeg flyttet kurset til et annet land. Det er så mange andre steder som kan være aktuelle og som er mye tryggere enn Guatemala. Jeg synes det blir for dumt dersom det må skje noe alvorlig før Stup-styret innser det, sier Walgermo.

Sjekket med fire ambassader

Daglig leder for Stup, Mona Askerød, sier at de ikke ser bort fra klagene som er kommet, men at de har sjekket med fire ambassader og valgte Guatemala denne gang også.

– Det viktigste som er skjedd siden Journalisten skrev om dette forrige gang i juni, er militærkuppet i nabolandet Honduras, noe som ytterligere bidrar til destabilitet i regionen. Har dere vurdert dette?

– Ja, og utviklingen i Honduras gjør ikke saken enklere. Men det er helt klart at dersom det skjer noe alvorlig i Guatemala i tiden fram til kurset i mars 2010, så vil vi vurdere det på ny, sier Askerød.

Tegner reiseforsikring

– Hvilket ansvar har egentlig Stup som kursarrangør hvis det skulle tilstøte noen av deltakerne noe under kurset, særlig på bakgrunn av at dere har fått klager og advarsler allerede?

– Nå kommer vi til å tegne reiseforsikring for samtlige deltakere, men vi har egentlig aldri diskutert hvilket ansvar Stup som sådan har. Vi skal ta opp hele dette sakskomplekset på et nytt styremøte i oktober.

– Er det ikke mulig å gjennomføre spanskkurs i andre land enn Guatemala?

– Jo da, det er sikkert mulig, men på så kort varsel som dette mener vi det er vanskelig å finne et alternativ med tilsvarende kurskvalitet, sier Askerød.

– Ikke vanskelig å flytte

Assistant Director Maren R. Grobæk i Berlitz Norge sier at de har språksentre i en rekke sør- og mellomamerikanske land. I tillegg er det mange andre språkskoler i disse landene.

– Det burde ikke være vanskelig å finne en språkskole for eksempel i Argentina eller Chile, der forholdene er langt roligere enn Guatemala, og som tilbyr undervisning på høyt nivå, sier Grobæk.

550 sentre i 70 land

Berlitz er verdensledende i språkundervisning med 550 sentre i 70 land. I Sør- og Mellom-Amerika har de egne sentre i Argentina, Chile, Paraguay, Uruguay, Peru, Ecuador, Colombia, Bolivia, Venezuela, Mexico, El Salvador, Costa Rica, Panama, Dominikanske Republikk og Puerto Rico foruten Guatemala.

– Er det komplisert å få i stand et samarbeid om kurs for grupper basert på undervisning en-til-en?

– Nei, og man står helt fritt til å bruke oss her i Norge som konsulent eller kontakte den aktuelle språkskolen direkte på stedet. Vi har jo veldig mye 1-1-undervisning her i Norge, det er det meste vi driver med, sier Grobæk.

Powered by Labrador CMS