UTRYGG: Alf Kjetil Walgermo følte seg utrygg under Stup-kurset i Guatemala. Foto: Håvard Måseide
Lærer spansk der våpnene taler
To dager på rad dumpet deltakerne på Stup-kurset i Guatemala borti våpenepisoder. Nå vurderes flytting.
I 11 år har medienes studieordning Stup arrangert språkkkurs i Guatemala for norske pressefolk, men nå er kriminaliteten i landet så høy at det kan være farlig for utenlandske turister og besøkende. Under Stup-kurset i mars opplevde deltakerne voldskriminalitet den ene dagen i hovedstaden Guatemala City og dagen etter i Monte Rico på Stillehavskysten.
– Jeg har reist mye både i Asia og Sør-Amerika, men jeg har aldri følt meg så utrygg. Det er første gang jeg kan huske at jeg virkelig er blitt redd, og spesielt under episoden den andre dagen begynte jeg å småskjelve, sier Alf Kjetil Walgermo som jobber i Vårt Land.
Også Roar Christensen i Bergens Tidende sier han følte seg utrygg under oppholdet.
– Guatemala er et ganske farlig land nå. Jeg drar nok tilbake hvis jeg blir tatt ut til et oppfølgingskurs, men det må da finnes tryggere steder å lære spansk, lurer han.
Flyttes ikke foreløpig
Nå har Stup-styret hatt en gjennomgang av erfaringene med Guatemala-kurset, der kursleder Brit Tangen også hadde tatt med en lengre vurdering av sikkerheten rundt kurset. Det er ikke tatt noen avgjørelse om å flytte kurset til et annet land, men Stup-ledelsen vil følge utviklingen i landet nøye.
– Vi skal ikke ha nytt kurs der før i 2010, og det gjør at vi kan se det litt an, sier daglig leder for Stup, Mona Askerød.
Stup-kurset foregår i samarbeid med Centro Lingüistico Maya i Antigua, en by cirka 40 kilometer utenfor hovedstaden. Kurset har i alle år vært ettertraktet og med stor søkning.
Veldig usikkert
Alf Kjetil Walgermo sier han ikke vil overprøve Stup-ledelsens beslutninger, men selv ville han ikke tatt ansvar for å holde et kurs i Guatemala.
– Jeg ville funnet et mer stabilt sted. Nå er det veldig usikkert.
Han forteller at den første episoden skjedde da de satt i en minibuss på vei til Guatemala City for å møte den norske ambassadøren. Det var bilkø, og plutselig hoppet to menn inn i bilen foran og truet sjåføren med pistol.
Den andre episoden skjedde da Stup-deltakerne inntok middag på en restaurant i Monte Rico på Stillehavskysten. Mens de satt der, begynte en person i hotellet å skyte med maskinpistol.
Full gjest med gevær
– Vi fikk senere høre at det var en full gjest som hadde vært i en krangel og at han skjøt i luften. Men det opplevdes veldig truende, og vi visste jo ikke hva som foregikk, sier Walgermo.
I rapporten fra kursleder Brit Tangen heter det at det er mye vold og kriminalitet i Giatemala, og at drapstallet er høyt. Det er imidlertid sjelden at turister og utlendinger rammes, skriver Tangen.
Løpende kontakt med ambassaden
Stup har løpende kontakt med den norske ambassaden og følger de råd og anvisninger ambassaden gir.
«Jeg har diskutert sikkerhetssituasjonen med (ambassadør) Lars Vaagen, som ikke advarer nordmenn mot å reise til Guatemala, men som selvsagt oppfordrer folk til å følge de sikkerhetsråd som ambassaden og UD gir. Kursleder fokuserer også mye på sikkerhet i starten av kurset.
Jeg synes ikke STUP-styret skal flytte kurset til et annet sted. Skolen, Antigua, Guatemala er så bra, hvilket også går fram av deltakernes evalueringer. Men jeg vil selvsagt anbefale at man følge sikkerhetssituasjonen nøye og følger de råd ambassaden gir,» skriver Tangen.
Amerikansk voldsliste
Den amerikanske ambassadens hjemmeside med blant annet tips til turister og besøkende, gir et nokså dystert bilde av voldssituasjonen i landet. En egen liste over kriminelle voldsepisoder som involverer utlendinger, teller 46 tilfeller hittil i år, derav mange i Antigua. Ambassaden understreker at listen ikke er fullstendig og ikke omfatter episoder der det ikke brukes våpen.