Morten Svesengen
Avviser «menneskejakt» forut for Berg-exit
Vi har hatt kjennskap til mer enn vi kunne trykke, sier lokalavis om dekningen før Henning Berg fikk sparken som LSK-trener for to uker siden.
– Romerikes Blad var først ute med spekulasjoner rundt Henning Bergs avgang, og mange oppfattet de kritiske artiklene som et slags krav fra avisa om at Berg måtte gå. Det har dere fått mye kritikk for. Bør ikke en lokalavis heller støtte opp om sitt lokale fotballag?
– Det kommer jo an på hva som er bra for det lokale laget. Og akkurat denne gangen var det bra for LSK at Henning Berg måtte gå. Vi er så tett på det som skjer i Lillestrøm at vi har hatt kjennskap til langt mer enn det vi har kunnet trykke. Og med all den informasjonen vi sitter på, er vi ikke i tvil om at det var riktig av LSK å avskjedige Henning Berg. Noe jeg for øvrig er ganske trygg på ville skjedd også om mediene hadde unnlatt å skrive om den interne konflikten. Men det er godt mulig at de mange RB-sakene har påskyndet denne prosessen noe, sier sportsleder Morten Svesengen i Romerikes Blad (RB).
– Dere var først på banen med Berg, men de siste par ukene kom også de store riksmediene med for fullt. Er det noe som har skilt dekningen hos RB fra de andre? Noe riksmediene har kunnet gjøre som dere ikke har kunnet?
– Den største forskjellen er at vi har kommentert og ment noe om saken underveis, mens de andre mer har nøyd seg med å referere det som har skjedd. Når det gjelder det andre spørsmålet syns jeg vel egentlig ikke at det har vært noen forskjell på RB og andre medier.
– Leserspaltene deres på papir og nett har vært fulle med kritikk mot RBs håndtering av saken. Jeg siterer kort: «Gratulerer med nytt lavmål. RB har i denne saken opptrådt særs spekulativt», «Vinklingene har vært ganske ensidige. Dette er useriøst» og «Dette minner om en menneskejakt uten sidestykke, totalt uten hensyn». Kommentar?
– Ingen tvil om at saken har skapt høy temperatur. Men selv om mange har vært kritiske mot RB, så har vi også fått mye støtte. Jeg vil anslå at de to grupperingene har vært omtrent like store, mens svært få har gitt uttrykk for noe mellom de to ytterpunktene. Og det er det mest spesielle med denne saken, at det virker som om leserne enten er hundre prosent enig eller hundre prosent uenige med oss. Noe slikt kan jeg ikke huske å ha opplevd i løpet av mine 20 år her i avisa.
– Det var den generelle kommentaren. Men hva med de konkrete beskyldningene om avisas «ensidighet» og «menneskejakt»?
– Jeg registrerer det, men er uenig i begge påstandene. Når det gjelder den første, så mener jeg at vi har vært balanserte hele veien. Henning Berg har alltid fått anledning til å svare på kritikken mot ham. I denne saken er det dessuten stort sett LSKs formann og trener som har uttalt seg, siden det har vært umulig å få folk internt til å si noe, fordi de har fryktet det kunne koste dem jobben. Det er også grunnen til at vi har kontaktet kilder med tidligere tilknytning til LSK. De har stått friere til å uttale seg uten å måtte frykte konsekvensene.
– Når det gjelder menneskejakten så føler jeg også den kritikken blir feil. Riktignok har mye av kritikken hatt personfokus, men det har jo også sammenheng med at mye av kritikken har vært rettet mot Henning Bergs lederstil. Og jeg føler ikke at han har fått noen verre behandling enn andre ledere i næringslivet i tilsvarende saker må forvente å få.
– Men hva med Henning Bergs påstand i din egen avis, om at han føler at RB «har skrevet mer på spekulasjoner og antydninger, enn om faktiske forhold»?
– Henning Berg brukte mye av sin siste tid i LSK til å angripe oss. Men det føyer seg inn i et mønster, hvor Bergs måte å reagere på kritikk på var å angripe sine kritikere. Og det er en lederstil som er håpløs, så i den grad vi faktisk har hatt en agenda har det vært å belyse akkurat dette.
– Det hører også med at det lenge har murret og at det lenge har vært mye kritikk rettet mot Berg. Denne misnøyen har vært der i hele perioden med Berg som trener, uten at vi har laget journalistikk av det hver gang. Kritikken vi har fått de siste to årene har derfor mest vært at vi har vært for snille, og hadde de som er negative til vår dekning visst alt det vi vet, så tror jeg ar langt færre hadde vært så negative som de er i dag, sier Svesengen.