Jørn Sund-Henriksen (t.v) og Nettavisen-journalist Tormod Malvin Sæther har i over ett år drevet podkasten Ukrainapodden.

Nettavisens Ukraina-podkast runder ett år: – Her peker alle piler oppover

Fikk besøke verdens største podkast om krigen.

Publisert

Nylig hadde Nettavisens podkast Ukrainapodden ettårs-jubileum. Siden høsten 2023 har podkasten, som drives av journalist Tormod Malvin Sæther og kommentator Jørn Sund-Henriksen, publisert to episoder i uka.

Og podkasten har funnet sitt publikum.

To og et halvt år etter den russiske fullskalainvasjonen av Ukraina er det ingenting som tyder på nedgang i interessen, forteller Sæther til Journalisten.

– Peker oppover

Sæther sier at de selv mener podkasten har gått veldig bra etter oppstarten, og de er svært fornøyd med rekkevidden.

– For å komme med litt skamløst selvskryt, så har vi på det beste vært på tolvteplass på Spotifys podkast-topp i Norge.

Lyttertallene varierer, men ifølge Sæther har en godt avspilt episode rundt 8000 avspillinger, og i så fall er de strålende fornøyd. Han sier interessen for krigen i Ukraina og Russland fortsatt er stor, og at de ikke merker noen tretthet hos publikum.

– Her peker alle piler oppover. Vi vokser fortsatt. Jeg er først og fremst skrivende journalist, og har podkasten som sideprosjekt, men jeg skriver stort sett om krigen.

Mer bakgrunn

Ifølge Sæther var det kollega Sund-Henriksen som satte i gang planene om podkasten, og sammen med Nettavisen-kollegaene Anders Lohne Fosse og Vetle Viken, har de klart å holde publiseringen gående.

– Vi hadde ikke klart å holde podkasten i live uten Jørn. Han er kommentator hos oss, og det gir også en veldig fin dynamikk i podkasten at han er den meningsbærende og slår litt hardt, mens jeg har en programlederrolle. Jørn kan mene, og være kommenterende, mens jeg er journalist og driver samtalen.

I podkasten formidles nyheter fra krigen, hva og hvorfor ting skjer, og gir muligheten til å gi mer bakgrunn enn en nettartikkel på 800 ord, sier Sæther.

Besøkte inspirasjonskilden

Oppstarten av podkasten var direkte inspirert av britiske Telegraph sin store Ukraina-satsing Ukraine: The Latest

Nylig ble Ukrainapodden invitert til den britiske utgaven, og der ga Sund-Henriksen sin vurdering av krigen sett med norske øyne.

– Det var kjempestas. Og fortjent at Jørn får komme dit. Vi er ildsjeler som driver podkasten fordi vi synes det er meningsfylt, og «Ukraine: The Latest» er det store forbildet og inspirasjonen vår. Vi hadde ikke eksistert uten dem.

Det var imidlertid en trist inngang til besøket hos inspirasjonskilden, forteller Sæther. Opphavsmann til den britiske podkasten, David Knowles, døde nemlig nylig bare 32 år gammel. Det var etter at Ukrainapodden sendte sine kondolanser at de ble kontaktet, forteller Nettavisen-journalisten.

Powered by Labrador CMS