Faksimile fra NRKs nettsider.

Går mot Marienlyst

Distriktskontor mener debattsystemet ikke er godt nok. Nå har de stengt nettdebatten helt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Distriktsredaktør Rolf Sanne-Gundersen i NRK Sogn og Fjordane går Marienlyst imot. Han er lei av å se nettdebatten på sine sider flyte ut og at Oslo ikke blir ferdig med et system som skal gjøre det slik at debattantene må registrere seg. Tirsdag stengte han debatten helt.

– Vi har hatt Jens Stoltenberg og andre prominente gjester med i debatten hos oss. Men jeg vet jo ikke hvem de er, og jeg som redaktør må vite hvem som opererer på våre sider, sier distriktsredaktøren.

Størst

Sanne-Gundersen forteller at man jobber i Oslo med en registreringsordning, men at han ikke vil vente til den er ferdig. Inntil NRK klarer å fikse problemet, har redaktøren valgt å stenge nettdebatten helt.

Ifølge distriktsredaktøren er Sogn og Fjordane det største distriktskontoret på nett innenfor NRK-systemet. I 2009 hadde deres del av NRK.no 23 millioner treff og i desember brukte 178.329 unike brukere nettstedet.

– Jeg har spilt inn internt at registrering må på plass, og det blir jobbet med, men jeg kan ikke vente. Vi har hatt debatt på nesten hver eneste sak. Vi hadde en artikkel om våpenloven hvor debatten kom opp i nesten 500 innlegg.

Sjikane

Sanne-Gundersen forteller at han overhodet ikke har noe imot at folk opptrer anonymt i debatten, snarere mener han det kan være en fordel dersom meningene deres er motstrøms i forhold til konsensus i debatten ellers. For distriktsredaktøren er det viktigst at han vet hvem de forskjellige debattantene er, dersom debatten skulle skli ut.

– Jeg har stengt debatt på flere saker før, men vi klarer ikke å skjøtte modereringen på en god nok måte. Jeg har fått sterke tilbakemeldinger fra folk som føler seg utsatt for sjikane i nettdebatten.

Synlig

Distriktsredaktøren innser at det vil ta tid å få på plass registrering av nettdebattantene. Han forstår også at distriktskontoret vil miste noe av nettrafikken ved å stenge debatten, men at det er noe de må leve med. For Sanne-Gundersen er det viktigst å ha oversikt over hvem det er som deltar i debatten på sidene, anonym eller ei.

– Du går imot Oslo.

– Jeg ser det, men jeg mener at tross alt bør vi i NRK gå foran som et godt eksempel når det gjelder moderering av debatten. Jeg er ikke imot sterke meninger, og heller ikke mot anonyme debattanter, men jeg vil som redaktør vite hvem det er som deltar.

System

Nettsjef Sindre Østgård i NRK sier seg enig i Sanne-Gundersens reaksjon. Han mener man ikke kan ha nettdebatt på den måten NRK har i dag.

– Vi jobber med et system for hele NRK. Men det er stort og komplisert og tar derfor tid, sier Østgård.

Også utviklingssjef for nye medier Kai Åge Pedersen i distriktsdivisjonen er enig i reaksjonen til Sanne-Gundersen. Pedersen er enig i at systemet er for dårlig og at det må gjøres noe med det. Han forstår utålmodigheten til distriktssjefene, men er ikke enig i at det har tatt lang tid.

Snart

– Dette har vært diskutert i ledergruppen i distriktsdivisjonen, og det jobbes med å få på plass et opplegg. Det kunne selvsagt skjedd fortere, men jeg er ikke enig i at det har tatt for lang tid, sier Pedersen som forklarer at det var i midten av desember man vedtok at et nytt registreringssystem skal etableres.

Pedersen forteller at ambisjonen er å få på plass et nytt system for nettdebatten i første halvår i år.

Powered by Labrador CMS