Ellen Arnstad. Foto: Martin Huseby Jensen
Ellen Arnstad. Foto: Martin Huseby Jensen

– Ingen andre vil tenke nytt om ikke vi gjør det

Ellen Arnstad mener pressen må våge å ønske mer mediestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Thor Gjermund Eriksens innspill om at det ikke er realistisk å få hevet mediestøtten, tente ukepressen og NJ under diskusjonen på Norsk Journalistlags debatt om mediestøtte onsdag.

Realitetene

– Moms er ikke djevelens straffedom, som Jens Stoltenberg også en gang har sagt, men det å innføre moms nå vil vesentlig svekke konkurranseevnen til den skogen av lokalaviser som finnes her i landet. Hvis vi bare foreslår nullmoms på alt, så er vi så langt fra de politiske realitetene at vi aldri kommer til å få noen innflytelse. Det blir å fjerne seg fra de mediepolitiske realitetene, sa Eriksen og dermed var debatten i gang for alvor.

Det tente Ellen Arnstad fra Aller og ukepressen som i lengre tid har kjempet for at også ukepressen skal omfattes av momsfritaket.

– Jeg synes du er veldig lite prinsipiell. Hvis ikke vi som har blitt bedt om å komme med innspill våger å tenke nytt, så er det ingen som vil gjøre det. Det du i praksis sier er at det fortsatt bare er aviser som skal omfattes av momsfritaket. Det blir lite prinsipielt og ikke veldig nytenkende. Vi går for en nullmoms på det trykte ord. Det har de klart i UK siden 1973, sa Arnstad.

Friske øyne

Heller ikke NJ er klar for å senke ambisjonen om mer støtte enn i dag og ville ikke fryse dagens ordning.

– Vi er for å se på ordningen med friske øyne og se om det er mulig å utvide den. På et så tidlig tidspunkt er ikke vi med på at man ikke skal våge å kunne kreve mer i frykt for at det kan bety innføring av lavmoms, sa nestleder Thomas Spence som understreket at NJ går inn for økt og utvidet pressestøtte.

Eriksen sier at de frykter konsekvensene for landets mange aviser hvis lavmoms blir resultatet.

– Det er ikke ukebladene som kommer til å forsvinne hvis det blir en lavmoms, det blir lokalavisene. Hvis noen tror at avgrensningsproblematikken er løst ved å utvide den til ukepressen så tror jeg man tar helt feil. Det vil være veldig skadelig for alle dem som jobber i aviser rundt i landet her om det skulle bli innført en lavmoms. Vil det fremme mediemangfoldet at alle betaler lavmoms? Jeg tror ikke på det. Man må stille seg spørsmålet, hva vil resultatet være.

Liten tro på nettlisens

Verken Arnstad eller Eriksen hadde synlig tro på NJs forslag om en ny nettlisens.

– Jeg tror det er betydelige problemer med en slik avgift. Både med å få den i stand og med å selge den inn til folk flest, sa Eriksen.

Heller ikke Arnstad så dette som noen umiddelbart god løsning.

– Vi får den samme diskusjonen om hvilken type innhold som skal få støtte på nettet. VG for eksempel er ikke bare en nyhetssite, det er også vektklubben, min mote osv. Jeg frykter at dette forslaget bare fører oss inn i en ny innholdsdiskusjon.

 

Powered by Labrador CMS