Frilansleder Jørn Wad Foto: Birgit Dannenberg
Frilanserne sliter i NJ
Tapte viktige avstemninger i NJs landsstyre.
Frilansjournalistene/NJ (FJ) fikk tommelen ned to ganger på todagersmøtet til NJs landsstyre tirsdag og onsdag. Organisasjonens fremste politikere ønsker ikke å pålegge NJ-organiserte mellomledere å bidra til bedre betaling for frilanserne. Det endte også med at frilanserne får en delegat mindre på neste års NJ-landsmøte enn de hadde sist.
– Jeg er skuffet over at vi ikke nådde fram. Vi følte selv at vi hadde behandlet sakene grundig da vi fremmet dem, sier Jørn Wad, leder av FJ og medlem av NJs landsstyre.
Økende frustrasjon
FJ har i årevis slitt med å få forståelse og støtte for sin kamp for anstendige lønninger og honorarer, noe som har skapt en økende frustrasjon blant medlemmene. Men engasjementet er foreløpig ikke på kokepunktet, slik som i Danmark der frilanserne gikk til opprør i sommer.
– Jeg tror ikke avgjørelsene i landsstyret vil føre til noen debatt om medlemskapet vårt i NJ. Men vi kommer ikke til å sitte stille og finne oss i alt, heller, poengterer Wad.
Ønsket klargjøring
FJ ønsker en klargjøring fra NJs side på oppfølgingen av frilanskalkulatoren, som i 2010 erstattet de gamle veiledende frilanssatsene. I et brev til landsstyret krever FJs styre at tillitsvalgte og ledelse i NJ må gjøre mer for å hindre at frilansernes lave honorarer undergraver lønnsnivået i hele bransjen.
– NJ skulle sørge for å skolere sine medlemmer på mellomledernivå i bruk av frilanskalkulatoren. Det har ikke skjedd, sier Wad.
I brevet heter det:
«Frilansere opplever at de møter liten forståelse eller ingen støtte fra tillitsvalgte i forhandlinger om honorarer og avtaler, slik det bl.a. er bestemt i NJs vedtekter §34 bokstav C. Hva vil NJ gjøre for å informere de tillitsvalgte bedre om denne forpliktelsen til å bistå frilanskolleger som leverer til deres redaksjon?»
Under aktuelt lønnsnivå
FJ skriver videre at blant de vanligste klagemålene fra FJ-medlemmer er at NJ-kolleger i anvisningsposisjon pålegges å betale ut lave honorarer. Utbetalingene er ifølge FJ langt under et nivå som i henhold til frilanskalkulatoren tilsvarer bedriftens lønnsnivå for sammenliknbare ansatte.
«Hvordan vil NJ bidra til å senke konfliktnivået mellom ansatte og frilansere, og motvirke denne undergravingen av både frilanseres og de ansattes lønnsnivå? (…) Det blir stadig vanskeligere å svare på medlemmers frustrasjon over at deres profesjonelle arbeid verdsettes betydelig lavere enn hos kolleger selv om de er medlemmer i fagforeningen NJ.»
Høy prioritet, men…
I et svar fra NJs sentrale arbeidsutvalg (AU), skrevet av NJs nestleder Thomas Spence, heter det at kampen for opphavsretten og anstendige honorarer til frilanserne har høy prioritet i NJ. Organisasjonen har ifølge Spence satset på informasjon til både medlemmer, tillitsvalgte og oppdragsgivere for å skape forståelse og aksept for bruken av frilanskalkulatoren.
Etter anbefaling fra AU besluttet landsstyret å trappe opp informasjonsarbeidet, i form av en egen informasjonsplan. Landsstyret ville derimot ikke legge press på NJ-medlemmer i mellomlederposisjon.
«Det vil kunne svekke samholdet, NJ og den enkelte frilanser om NJ skulle kritisere og legge ansvaret for redaksjonens budsjettrammer og honorarsatser på den aktuelle mellomleder. NJ ønsker flest mulig mellomledere som medlemmer—som arbeidstagere, og ikke som arbeidsgivere. En ‘offensiv’ mot tilfeldige mellomleder kan føre til utmeldinger, økt konflikt og samlet svekke samholdet mellom fast ansatte og frilansere i NJ», heter det vedtaket.
Fra ti til ni
På samme landsstyremøte ble det avklart at FJ ikke får oppfylt sitt ønske om ti delegater på NJs landsmøte 12. - 14. mars neste år, slik tilfellet var på landsmøtet i 2010. På de foregående landsmøtene var FJ tildelt ni delegatplasser, og i 2013 er det tilbake til dette nivået.
Delegatene fordeles med utgangspunkt i medlemstelling seks måneder før landsmøtene. FJ har ment at deres medlemstall i år utgjør en større andel av NJs totale medlemsmasse enn tidligere, noe som skulle tilsi en tiende delegatplass. Men NJs ledelse viser til at FJs medlemstall i 2012 tvert imot er lavere enn i 2010, henholdsvis 820 og 835. NJ hadde 9.522 medlemmer i 2010, inkludert pensjonister, mens tallet nå ligger på 9.510.
Varsler forslag
– En forskjell på 15 medlemmer fører altså til et mandat mindre. Jeg vil gjerne se nærmere på de tallene, sier Wad.
Han legger til at FJ fryktet at den nye ordningen med delegatfordeling direkte fra klubbene ville redusere FJs representasjon.
– I tillegg regnes både pensjonister og studenter med i beregningen av utjevningsdelegater. Vi mener det slår feil ut. FJ kommer derfor til å fremmet et forslag på landsmøtet om at utjevningsmandatene skal regnes ut fra aktive journalister.