Frida Gjøby.

På jobb for Kina

Frida Gjøby sender saker om Nobels fredspris til godkjenning i Beijing.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kinesiske statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua etablerte seg i Norge i fjor. Norske Frida Gjøby, media- og kommunikasjonsstudent ved Høgskolen i Oslo, har vært tilknyttet Xinhua siden mai i år.

– Det er lærerikt å se hvordan kulturen påvirker journalistikken, særlig i forbindelse med Nobels fredspris. Men det er så klart frustrerende av og til.

Filmer demonstrasjon

Torsdag er Gjøby tilbake på jobb for nyhetsbyrået. Hun skal da filme eksilkinesere i demonstrasjon utenfor Kinas ambassade, og gå på et foredrag om menneskerettigheter i Kina på NUPI.

Det er ikke lagt noen føringer på hvordan hun skal dekke arrangementene, men sakene må godkjennes av ledelsen i Beijing før publisering.

Ukritisk journalistikk

Gjøby medgir at det er en spesiell måte å jobbe på.

– En del av deres konfutsianske filosofi er at man ikke skal kritisere andre. For eksempel kan du ikke skrive om kritikk mot norske myndigheter. Det blir sett på som om man kritiserer Norge. De lever etter mottoet «du skal ikke gjøre mot andre, det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg».

Som eksempel på temaer Gjøby har skrevet om, nevner hun Oslo Fashion Week, en polarkonferanse, norske bridgeklubber og Treholt-saken.

Powered by Labrador CMS