Et NRK-team ble nektet å gjøre opptak her på Youngstorget. Kommunen krevde søknad og sier at det er aktuelt å kreve betaling for større rigg. Foto: Bjørn Åge Mossin

Nektet NRK å gjøre opptak

Vekter krevde søknad før filming på Youngstorget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Et inngrep i pressefriheten, skriver Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening i et brev til Bymiljøetaten i Oslo kommune.

– Tatt helt ut av sin sammenheng, er kommentaren fra kommunen.

Et team fra NRK ble i slutten av august nektet å gjøre intervjuopptak med en kilde på Youngstorget i Oslo sentrum. NRK har en underavdeling i Folketeaterbygningen på Youngstorget. NRK-teamet, som besto av to journalister og to fotografer, ble kontaktet av en vekter som nektet dem å filme, angivelig fordi de manglet tillatelse.

Må forhåndssøke

Hendelsen beskrives i brevet fra NP og NR til Bymiljøetaten. NP og NR viser til en epost Bymiljøetaten i Oslo sendte NRK i etterkant av episoden. Der kom det fram at Bymiljøetaten krever en “enkel søknad” i forkant for all journalistisk virksomhet. I tillegg oppgir etaten at kommunen har en strategi som innebærer betaling for bruk av byrommet. Det kan være aktuelt også for nyhets- og reportasjeopptak, ikke bare for kommersielle opptak.

Organisasjonene reagerer sterkt på det som skjedde og ber Bymiljøetaten svare på om dette er vanlig praksis.

– Uakseptabelt

NP og NR leser budskapet fra Bymiljøetaten som et krav om forhåndstillatelse for å drive journalistikk. I brevet til etaten skriver medieorganisasjonene at dette er i strid med grunnleggende prinsipper om presse- og ytringsfrihet. NP og NR betegner kravet som uakseptabelt og fraråder mediene å akseptere det.

“Krav om varsling på forhånd kan eventuelt bare aksepteres når det er nødvendig av hensyn til sikkerhet eller fordi den journalistiske virksomheten innebærer opprigg el. som kan påvirke fremkommelighet og ferdsel i området”, skriver organisasjonene.

Ber om hjemmel

NP og NR ber om svar på om hendelsen på Youngstorget er forenelig med hva som skal være praksis i byrommet, og i så fall hva som er hjemmelen for dette inngrepet.

“I den forbindelse er det naturlig å spørre om man også vil kreve tilsvarende søknader i forbindelse med intervju eller reportasjer på Egertorget, Karl Johan og i Spikersuppa?” kommenterer organisasjonene. 

Dersom hendelsen på Youngstorget ikke er forenlig med kommunens praksis, ber NP og NR etaten om å opplyse hva kommunen gjør for å sikre at alle vektere og ordenspersonell har samme forståelse for når de kan gripe inn.

– Ut av proporsjoner

Mottakeren av brevet fra NP og NR, pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten, sier til Journalisten at saken er blitt dratt helt ut av sine proporsjoner.

– Oslo kommune krever ikke betaling for nyhets- eller reportasjeopptak. Kun ved større saker, som krever riggplass, scener og avsperring av deler av Youngstorget, tar vi betalt på lik linje med kommersielle filmopptak og annen torgutleie. Det vi mener med forhåndstillatelse på planlagte opptak er å få et varsel slik at vi gratis kan tilrettelegge et område av Youngstorget for opptak eller sørge for at det ikke blir konflikt med annen torgutleie, sier Bratteberg, som legger til at svaret til NP og NR er underveis.

– Betyr dette at medier ikke behøver å søke på forhånd om å gjøre intervjuopptak i byrommet, det vil si på gater og torg, i Oslo?

– Nei, ingen søknad.

Fortsatt betenkt

Generalsekretær Arne Jensen medgir at saken er noe avdramatisert, sett i lys av Brattbergs kommentar til Journalisten.

– Ja, i og med at kommunen nå klargjør at det ikke skal kreves betaling for ordinær nyhets- og reportasjevirksomhet. Epostsvaret fra kommunen indikerte imidlertid at dette var noe de seriøst vurderte. Det samme gjelder spørsmålet om søknader, hvor kommunen helt til nå har fremholdt at det kreves en “enkel søknad”. Nå kaller Bratteberg dette for “varsel”, samtidig som det kan se ut som han knytter dette til andre typer opptak enn det denne saken dreier seg om.

Jensen fastholder at også et varsel er helt unødvendig for de tilfellene NP og NR snakker om. Han mener at kommunen neppe har hjemmel for å kreve varsel når det gjelder ordinær reportasjevirksomhet.

– Det er denne typen uklarheter som har gjort at saken “er blitt dratt helt ut av sine proporsjoner”. Det må kommunen selv ta ansvaret for, gjennom de svarene de har gitt NRK, og den måten vekterne har opptrådt på overfor reportasjeteamet.

Jensen legger til at kommunen bør presisere at det verken kreves søknad eller varsel for å intervjue folk på offentlig sted i Oslo.

– Når det gjelder vekterne, så bør kommunen umiddelbart forklare dem at de ikke har anledning til å stanse eller hindre vanlig journalistisk virksomhet, verken på Youngstorget eller andre steder.

Se kommentarer til denne artikkelen her.

Powered by Labrador CMS