Nemnd avgjør strid om vederlag

En langvarig strid om fordelingen av vederlagsmidler for videresending av radio og fjernsyn skal denne uka behandles i Norwacos voldgiftsnemnd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kompliserte konflikten dreier seg om hvor mye ulike grupper skal ha av det såkalte kabelvederlaget for 2005. Det er et vederlag som Norwaco, organisasjonen for rettighetshavere til audiovisuelle verk, krever inn fra kabelselskapene for videresending av radio og fjernsyn, og fordeler til sine medlemsorganisasjoner.

Men Filmregissørene og Filmforbundet mener for lite går til fjernsyn og krever dagens radioandel på 20 prosent kraftig redusert. I motsatt leir står rettighetshaverorganisasjoner knyttet til blant annet musikk og faglitteratur. De er mot endring av radioandelen og mener tilgjengeliggjøring er prinsippet som skal ligge til grunn for fordelingen.

Voldgift

Norsk Journalistlag mener på sin side at fordelingssystemet har svakheter, men er først og fremst opptatt av at fordelingen skal speile seernes og lytternes faktiske bruk av kabelselskapenes tilbud.

– NJ vil nok tape på at radioandelen går ned, men vi har tatt et prinsipielt standpunkt. Hvis undersøkelser av faktisk bruk viser at dagens radioandel er for høy, bør den senkes. For oss er det avgjørende at faktisk bruk blir lagt til grunn ved fordelingen mellom rettighetshaverne, sier generalsekretær Jahn-Arne Olsen, som også er styremedlem i Norwaco.

Skjevheter

Han påpeker at dagens fordelingssystem legger ensidig vekt på tilgjengeliggjøring eller potensiell bruk.

– Dette fører til helt urimelige skjevheter i fordelingen. For eksempel at en halvtime med musikkvideoer midt på natta med tusen seere, får tre-fire ganger mer vederlag enn en nyhetssending med en million seere i beste sendetid, sier Olsen.

Nattsendinger

En utløsende faktor for den pågående konflikten var nemlig at NRK 2 gikk over til døgnkontinuerlige nattsendinger med video og chatting.

– At slike sendinger med få seere genererer mye mer i vederlag enn nyhetssendinger med stor seeroppslutning viser urimeligheten i systemet.

Men til tross for langvarige diskusjoner har man altså ikke klart å komme til enighet. Dermed er det duket for behandling av saken i Norwacos voldgiftsnemnd 19. til 21.juni. Selve avgjørelsen vil falle på et seinere tidspunkt.

Norwaco

Norwaco har 34 medlemsorganisasjoner som omfatter mer enn 35.000 individuelle rettighetshavere, det vil si opphavsmenn, utøvende kunstnere, fotografer og produsenter. På deres vegne inngår organisasjonen avtaler om sekundær utnyttelse av lyd og levende bilder.

Powered by Labrador CMS