– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, forteller kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

NRK avpubliserer «Team Ingebrigtsen»

– Første gang vi får direkte informasjon om hvordan de opplever denne eksponeringen nå.

Publisert Sist oppdatert

For andre gang på under ett år trekker NRK en hel dokumentarserie, og avpubliserer «Team Ingebrigtsen», melder kringkasteren i en pressemelding.

– Dette skjer som følge av en direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer, som uttrykker at seriens tilgjengelighet er en stor belastning for dem, en belastning som kommer på toppen av øvrig trykk som familiemedlemmer nå opplever, uttaler kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i meldingen.

Kontakten har utløst ny vurdering hos NRK.

– Første direkte informasjon

– Det at noen av de medvirkende var mindreårige da serien ble produsert og første gang sendt, har veid tungt i vår vurdering, uttaler Fürst Haugen, og videre:

– Selv om NRK har gjort løpende vurderinger av eksponeringen av de mindreårige i serien under hele produksjonsperioden, er dette første gang vi får direkte informasjon om hvordan de opplever denne eksponeringen nå.

Over fem sesonger skildret «Team Ingebrigtsen» trener og far Gjert Ingebrigtsen og hans barns innsats innen løping. De siste månedene har flere av barna stått fram med anklager mot faren, som nå er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot ett av barna. Gjert Ingebrigtsen benekter vold og straffbare handlinger.

Andre serie på under ett år

– Vi har vært spesielt opptatt av at våre publiseringsvalg ikke skal påvirke den rettslige konflikten, og at uskyldspresumsjonen står fast: Enhver har krav på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil man er endelig domfelt i en straffesak, uttaler kringkastingssjefen.

NRK har tidligere uttalt at de ikke ønsket å avpublisere, men at de ville revurdere på direkte tilbakemeldinger fra de involverte.

– Det har nå vi gjort. Det er vår vurdering at belastningen for de medvirkende vil være der så lenge serien ligger tilgjengelig, uavhengig av hva som blir utfallet i rettssaken, uttaler Fürst Haugen.

I november i fjor sto kringkastingssjefen på en pressekonferanse og kunngjorde at NRK avpubliserte dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».

Den gangen var det en sedelighetsdom mot hovedpersonen, som ikke ble omtalt i serien tross NRKs kjennskap til den, som lå til grunn.

Serien ble senere felt i Pressens Faglige Utvalg.

Elden reagerer

Gjert Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, mener NRK velger side straffesaken ved å trekke serien om familien. 

– At kringkastingssjefen ikke forstår at denne redaksjonelle vurderingen de facto innebærer at de tar part i en straffesak som ikke har vært oppe til doms – og dermed undergraver uskyldspresumsjonen som samfunnet vårt bygger på – er svært lite tillitvekkende fra landets viktigste redaktør, og bidrar til forhåndsdømming av Gjert Ingebrigtsen, skriver Elden i en pressemelding.

Dette avviser kringkastingssjefen.

– NRK tar ikke side i straffesaken. NRK har foretatt en presseetisk vurdering basert på informasjon om at serien er en belastning for medvirkende familiemedlemmer, sier hun til NTB.

Powered by Labrador CMS