NRK-journalist Birger Meland jobbet de to siste årene som utegående reporter. Foto: NRK

NRK-profil omkom i brann

Birger Meland var kjendis på linje med Tone Damli Aaberge i Sogn og Fjordane.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i NRK Sogn og Fjordan våknet opp til en trist beskjed i morges. Mangeårig NRK-reporter og kollega Birger Meland døde nemlig i en brann på Meland i Stryn i natt.

Kjendis

De ansatt fikk meldingen gjennom en felles epost sendt av distriktsredaktør Rolf Sanne-Gundersen i morges. Da de kom på jobb samlet de seg på distriktskontoret i Førde.

– Der ble det sagt mange godord. Han var en god kollega som tok seg av kollegaene.

Det sier leder Geir Bjarte Hetland i Sogn og Fjordane journalistlag, som beskriver Meland som en kjendis og høyt profilert lokaljournalist. 

– Det var han og Tone Damli Aaberge. Han var på det nivået, sier Hjetland.

Meland kom til NRK fra en nærradiotilværelse i Radio Stryn i 1992. Før radiokarrieren levde han av musikken i flere år. Musiker fortsatte han å være i helgene.

I NRK leverte Meland til alle plattformer. Han var blant annet programleder i Norge Rundt i en periode. De to siste årene jobbet han som utegående reporter. 61-åringen hadde ingen planer om å pensjonere seg. 

Tydelig stemme

– Han hadde egen bil, og hver dag kjørte han rundt og intervjuet smått og stort, ungt og gammelt. Han var helt nede på grasrota. Og han leverte parallelt til radio og nett.

– Hva slags arv etterlater han seg som journalist?

– En arv som er vanskelig å oppfylle for andre. Det er en tydelig stemme som er gått bort. Han var en som gikk ned på grasrota og ga alle en stemme. Han gjorde ikke forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo. 

Hjetland forteller for eksempel at det var Meland som ble sendt ut på oppdrag da Dronning Sonja var i fylket.

– Han hadde ingen respekt for autoriteter. Han tiltalte henne bare som Sonja.

 

Powered by Labrador CMS