PFU fotografert på et tidligere møte.
Foto: Marte Vike Arnesen
Pressens Faglige Utvalg
NRK fikk travsending gratis – felt i PFU
NRK skrev at de «ervervet» sending da de fikk den gratis.
I juni kunne Journalisten fortelle at NRK unnlot å informere om kommersielle bindinger rundt flere trav-personligheter som deltok i direktesendingen fra travløpet Oslo Grand Prix på Bjerkebanen.
Sendingen ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), blant annet fordi Kjetil Jansrud og Märtha Louise, som begge har kommersielle avtaler med spillselskapet Rikstoto, deltok i sendingen uten at det ble informert om bindinger.
Onsdag ble NRK felt i PFU for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 2.3 om åpenhet om bakenforliggende forhold og punkt 2.8 om skjult reklame. NRK var også farlig nær å bli felt på enda et punkt.
«Ervervet» sending
Sendingen ble produsert av produksjonsselskapet Maverix Studios som har en avtale med Rikstoto, og utvalget skriver i uttalelsen flere redaksjonelle medarbeidere i sendingen er ansatt i og daglig produserer innhold for Rikstoto.
– Jeg skulle veldig gjerne sett avtalen og håper det blir noe av fremover. I NRKs tilsvar kom det først i replikken frem at de hadde fått produksjonen gratis. Adskillig mer graverende enn inntrykket som ble skapt i første omgang, sa representant for journalistene, Gunnar Kagge.
Flere i utvalget reagerte nemlig på at NRK først skrev at de «ervervet» produksjonen. Men som Kagge presiserte kom det siden frem at de ikke hadde betalt for verken visningsrett eller produksjon, altså hadde NRK fått sendingen gratis.
Han helte også mot fellelse på punkt 2.2 om dobbeltroller. Det er ingen formell binding til Norsk Rikstoto og journalistene, men flere i utvalget mente bindingene mellom produksjonsselskapet og Norsk Rikstoto var sterke.
– At det kan føre til spekulasjon tenker jeg er hevet over tvil, sa representant for allmennheten, Ingrid Rosendorf Joys.
Det er skjult at journalistene har tilknytning til de kommersielle aktørene, mente flere, og journalistene i sendingen fremstår som NRK-journalister.
– Oppsiktsvekkende
Utvalget var skjønt enige om at NRK har brutt god presseskikk, men det ble diskusjon rundt punkt 2.2 om dobbeltroller.
Noen mente de ansatte i produksjonsselskapet var farlig nær dobbeltroller, men flere mente det må være mulig å være journalist i et produksjonsselskapet uten å bli mistenkt for å ha dobbeltroller. Dersom sendingen hadde vært merket ville det ikke ha vært dobbeltroller, mente flere.
Men to utvalgsmedlemmer ønsket likevel å felle NRK for dobbeltroller, og representant for allmennheten, Nina Fjeldheim, vurderte dissens.
– Jeg mener faktisk at det svekker integriteten og troverdigheten deres at de jobber med Rikstoto til daglig. Det her synes jeg er veldig uryddig, sa Fjeldheim.
Under sterk tvil ble NRK sluppet av kroken for punktet om dobbeltroller.
– Det er så i grenseland som det går an, sa Kagge.
Det utvalget likevel var veldig tydelige på var at NRK ikke hadde merket noe under sendingen.
– Det er oppsiktsvekkende at ikke NRK har klokkeklare rutiner for merking av denne typen sendinger. At de ikke har gjort det her er veldig spesielt, sa vararepresentant for redaktørene, Eivind Ljøstad.