Ola Helness og Monica White Martinsen like før den siktede mannen som ble pågrepet kom ut fra sin arbeidsplass sammen med politiet.Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / NRK
Krimjournalistikk
NRK Nordland-journalisten følte ubehag da hun var med på pågripelsen
For Monica White Martinsen var det sterkt å observere pågripelsen av en overgrepssiktet mann.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg tok meg i å føle ubehag mens jeg sto der og filmet. Samtidig følte jeg at jeg gjorde noe vesentlig, og det har vært motivasjonen hele veien, sier NRK Nordland-journalist Monica White Martinsen.
Annonse
Selv om hun
har jobbet i NRK siden 1992, er dette første gang hun har vært med på en
pågripelse for å observere.
Sammen med kollegaene Alexander Kjønsø Karlsen og Ola Helness fikk Martinsen bli med politiet i Nordland når en mann, siktet for nettovergrep mot barn, skulle pågripes.
– I TV-faget trenger man å fortelle historier gjennom situasjoner som viser både konsekvenser og forberedelser. Og da må man være tilstede, sier Martinsen.
Taushetserklæring
Etter et ønske om å sette søkelys på nettovergrep mot barn, hadde NRK Nordland-journalistene flere møter med politiet for å kartlegge hvordan det kunne gjennomføres.
Journalistene bestemte seg tidlig for at serien ikke skulle handle om de som jobber med dette – for det er en helt annen historie, mener Martinsen – men heller vise omfanget, og at det finnes metoder for å avsløre disse overgriperne.
– Både vi og avdelingen i politiet hadde forebygging langt fremme i pannebrasken. Vi med et journalistisk fokus, og politiet med sin faglighet. Det ble laget en kontrakt som vi underskrev – blant annet en taushetserklæring.
Tidlig under kontakten med Nordland politidistrikt ble det klart for journalistene at etterforskerne hadde en stor sak gående:
En mann som jobbet ved en skole i regionen hadde over flere år filmet hundrevis av norske barn på videochat-nettstedet Omegle.
– Med denne saken som
eksempel var det tydelig for oss at vi ville fokusere på ett nettsted, nemlig Omegle, som er veldig utbredt blant overgripere, sier Martinsen.
Annonse
– Angrer litt
I mellomtiden – fra det ble avtalt at NRK fikk være med på pågripelsen, til en dato for pågripelsen var satt – jobbet journalistene videre med andre aspekter knyttet til politiets metoder.
Å følge denne avdelingen, der de ansatte blir eksponert for overgrepsmateriale, gjorde det naturlig for NRK å kontakte en psykolog på vegne av journalistene som står bak disse sakene. Slik ble de tilbudt oppfølging dersom de skulle trenge det.
Martinsen forteller at det tidlig ble klart at alt som skulle brukes i NRK-sakene likevel måtte sladdes, og at det derfor ikke var nødvendig for journalistene å se bildene.
– Men jeg så noen bilder, og det angrer jeg litt på, for jeg hadde ikke
trengt å se dem.
På pågripelsesdagen hadde Martinsen leid seg bil, slik at journalistene ikke skulle ankomme i en bil med NRK-logo. Hun beskriver at det var spenning knyttet til denne pågripelsen, fordi de ikke visste hvordan den siktede mannen ville reagere.
Et sterkt øyeblikk
På politihuset før avreise pakket betjentene med seg håndjern, pepperspray, batong og våpen.
– Når jeg så alt de skulle ha med seg, lurte jeg på hvordan dette skulle gå. Jeg er ikke noen erfaren krimreporter som er vant til dette, sier Martinsen.
Idet politibetjentene gikk inn for å pågripe mannen, informerte de ham om at det sto tre journalister fra NRK utenfor. Mannen ble også informert om at han ville bli anonymisert dersom NRK publiserte materiale fra pågripelsen.
NRK-journalistene plasserte seg på utsiden i en avstand som de oppfattet som akseptabel, uten å bli for pågående. Sammen med betjentene kom mannen ut og beveget seg stille og rolig mot politibilen, forklarer Martinsen.
– Det skal ikke så mange sekunder til før du har merket deg alt fra topp til tå: Klær, bevegelser, kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Det var noen rare minutter, og jeg tenkte på hvordan dette var for ham, sier hun og utdyper:
– Dette var et vendepunkt i hans liv, og der sto jeg og så på. Nå er nok en mann tatt bort fra sin datamaskin. Det opplevde jeg som et sterkt øyeblikk.