Torsdag er Morten Jentoft og resten av NRK-teamet på vei inn til Grindavik.

Vulkunutbrudd på Island

NRK på vei inn til vulkanområdet

Islandske myndigheter åpner opp for å reise til Grindavik. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld kom utbruddet man på Island hadde ventet på i over fire uker.

I løpet av uken har flere norske journalister kommet seg til Reykjavik, deriblant NRKs Morten Jentoft, og kollegaene Silja Einarsdóttir og Johan Moen.

Tar omvei

Når Journalisten ringer befinner NRK-teamet seg i en bil på vei mot Grindavik. 

Grindavik er den nærmeste byen til utbruddet, og ganske overraskende har myndighetene åpnet opp for å reise inn dit torsdag, forteller Jentoft.

– Det gjør de etter først å ha sagt at det skulle være stengt frem til 28. desember. Nå er vi på vei inn via en liten omvei, fordi hovedveien inn til Grindavik er stengt.

Som Journalisten tidligere har omtalt hadde den islandske rikskringkasteren RÚV også problemer med å komme seg på plass på grunn av politisperringer da utbruddet startet mandag kveld.

NRK-teamet har vært på plass på Island siden tirsdag kveld.

Det har vært litt frem og tilbake med myndighetene, forteller Jentoft, men NRK-teamet fikk være med på en organisert tur inn mot utbruddsområdet onsdag. 

Der ble 30-35 journalister eskortert inn og fikk se beskyttelsesvollen som er konstruert nær kraftverket ved Den blå lagune, sier han.

Vil snakke med evakuerte

NRK var på plass i Reykjavik sent tirsdag kveld, og torsdag er planen å møte folk som har fått vende tilbake til Grindavik. De som bor i den lille byen får kun lov til å oppholde seg der mellom syv og fire for å se til husene sine.

– Det skal ikke være noen skader inne i Grindavik, men det er en del hus som ligger ganske nært vulkanområdet, og en av dem som bor der skal vi møte, sier Jentoft.

På spørsmål om hvilke sikkerhetshensyn som må tas, kanskje spesielt med tanke på gass, svarer NRK-journalist Silja Einarsdóttir at myndighetene overvåker og evakuerer dersom de oppdager farlige mengder gass i luften.

– Vi forstår at myndighetene må være forsiktige, og det går helt greit her. Folk er hyggelige og stort sett interessert i å prate, avslutter Jentoft.

Powered by Labrador CMS