Christian Strand. Foto: Kathrine Geard

Direktedilemma i PFU om NRK

Hvordan skal man forholde seg presseetisk når gjesten i direktesendte programmer plumper i det?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette var utgangspunktet for Pressens Faglige Utvalg da Øyvind Heian og Norgespatriotene klaget på NRKs direktesendte program «I kveld».

Se behandlingen av saken her.

Drapstilknyttet

I et intervju sa et tidligere medlem av Vigrid, som nå er aktiv i SOS Rasisme, at Heian og Norgespatriotene hadde tilknytning til Benjamin-drapet på Holmlia. Dette reagerte Heian på og mente at han burde vært invitert til sendingen og i hvert fall burde han fått mulighet til tilsvar.

NRK på sin side mener det var unaturlig å invitere Heian da det var snakk om et portrettintervju.

Burde korrigert

John Olav Egeland reagerte på at det i forslag til uttalelse ble skrevet at programleder gjorde det han kunne da han resolutt grep inn i sendingen. Sekretariatet viser videre til at det var få andre muligheter programleder Christian Strand hadde under en direktesending.

– Denne er jeg faktisk uenig i. Hadde det vært en annen person enn lederen for en nazististorganisasjon, hadde man da vært enig i at dette var tilstrekkelig? Jeg synes Strand gjør helt riktig og kontant, ingen grunn til kritikk her. Men når man påstår at noen har tilknytning til drap, burde NRK kanskje korrigert dette, som i neste program. Vi kan ikke gjøre forskjell på folk.

Camilla Serck-Hanssen lurte på om Strand kanskje burde hatt klart hva slags portrettintervju han skulle lage, og i så måte eventuelt kunne forutsett hva som kunne komme. Også hun var samstemt med resten av utvalget om at programleder Strand håndterte situasjonen rett.

Kunne redigert

Det samme mente Hilde Haugsgjerd, men mente at NRK godt kunne håndtert og redigert programmet før det gikk i reprise og senere ble lagt ut på nettet.

– Dette minner om voldtektsanklagene Marianne Aulie kom med på radioen, det ble jo kuttet i etterpå. Det er viktig å behandle folk likt, påpekte Halldis Nergård.

– Jeg kan ikke tenke meg at denne forsamlingen hadde gått forbi om det var Kåre Willoch dette handlet om, slo Egeland fast og mente at utvalget burde gå til en samlet vurdering om at utspillet til gjesten burde korrigeres.

– Hvorfor sitter det så langt inne i utvalget? Er det uriktig, har vel vedkommende krav på korreksjon?

Etter diskusjon om formuleringer til uttalelse, endte utvalget med at sett i lys av påstandens alvorlige karakter kunne NRK med fordel gjort noe med å dempe dette opp mot reprisen.

PFU konkluderte med at NRK ikke har brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS