Ap-hyllest i NRKs navn

Ledelsen ber synderen melde seg. Ansatte ved NRK Sápmi føler seg mistenkeliggjort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er en historie som er egnet til å både fryde og irritere Carl I. Hagen, mannen bak begrepet ARK (Arbeiderpartiets Rikskringkasting), og andre på høyresiden i norsk politikk. På den offisielle hjemmesiden til NRK Sápmi i Karasjok la en av journalistene lørdag ettermiddag ut en statusoppdatering om at Arbeiderparti-politikeren Vibeke Larsen var blitt nominert på første plass på partiets liste til sametingsvalget i Vesthavet valgkrets. Den ble seinere fulgt av følgende hyllest til Larsen, med avsender NRK:

NRK Sápmi (offisiell side): Gratulerer Vibeke, du fortjener den plassen som en av de ryddigste og flinke samepolitikere. Lykke til med arbeidet :-)

- Dette skyldes nok en personlig glipp en lørdags kveld, sier nyhetsredaktøren.

Lesere reagerte

En rekke lesere reagerte spontant i kommentarfeltet under saken på at NRK gratulerte og var så fornøyd med en Ap-nominasjon.

” Regner med at NRK Sápmi selv ser problemet i en slik kommentar og sørger for at vedkommende journalist heretter ikke blir satt til å kommentere politikk!”, heter det i en av kommentarene.

Den omstridte kommentaren fra NRK Sápmi ble ganske raskt slettet av nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup. Hun beklaget at det hadde skjedd en glipp og forsikret at det ikke var en bevisst handling fra NRK Sápmi. Gaup skrev i kommentarfeltet:

” NRK Sápmi har aldri og kommer heller ikke til å ha noen formeninger om hvem som skal eller bør nomineres i de ulike listene og partiene”.

Jakt på synderen

Etter tabben har ledelsen ved NRK Sápmi forsøkt å finne ut hvem som la ut hyllesten til Ap-politikeren. Den ansvarlige for kommentaren om Vibeke Larsen er oppfordret til å gi seg til kjenne. Journalisten som først publiserte selve nyhetsmedlingen om Ap-nominasjonen på NRK Sápmis hjemmeside har bestemt avvist at han er synderen. Det samme har medarbeideren som la ut statusoppdateringen på Facebook-siden.

Nyhetsredaktør Gaup opplyser til Journalisten.no at om lag 30 personer ved NRK Sápmi har administratortilgang til den omtalte Facebook-kontoen, slik at de kan legge ut artikler, meldinger og kommentarer i NRK Sápmis navn. Både på jobben og hjemmefra.

- Ansatte i alle yrkesgrupper i huset har tilgang, ikke bare journalister, sier hun.

- Ubehagelig

Ansatte i redaksjonen føler stort ubehag ved situasjonen.

- Alle føler seg mistenkt, både innad og blant publikum, sier en av dem til Journalisten.no.

En naturlig forklaring er ifølge Gaup at meldingen var ment som en personlig ytring fra en ansatt ved NRK Sápmi, og ikke som et budskap publisert i NRKs navn. Men dette er foreløpig ikke oppklart. Gaup svarer nei på spørsmål om ledelsen har funnet ut hvem som la ut hyllesten til Ap-politikeren.

- Vi vet ikke hvem som gjorde det.

- Hva gjør dere nå med saken?

- Vi ser jo på rutinene våre.

Revurderer tilgang

- Ser dere grunn til å revurdere ordningen med at så mange har administratortilgang til NRK Sápmis Facebook-konto?

- Ja, vi må nå se på hvem som bør ha tilgang. Formålet har vært at alle skal kunne legge ut bidrag. Det er jo ikke bare nyheter vi legger ut på Facebook-siden. Dersom vi kun lot nyhetsjournalister og ledelsen ha tilgang, så ville det blitt vanskeligere å publisere informasjon om programmene. Da måtte nyhetsjournalistene i tilfelle også legge ut programinformasjonen, og ikke de som faktisk jobber med prosjektene.

- Hva tror du denne saken har å si for NRK Sápmis troverdighet?

- Jeg håper at folk fortsatt oppfatter oss som troverdige. Det er veldig menneskelig å feile, og å innrømme en feil. Jeg håper den ansvarlige melder seg. Det er nok en menneskelig tabbe en lørdag kveld, da vi normalt ikke har folk på jobb, som er årsaken. For det er jo helt absurd at NRK Sápmi skulle gå ut og støtte et politisk parti. Det gjør vi aldri.

Powered by Labrador CMS