Benedicte Bendiksen leder Supernytt. Foto: Ole Kaland/NRK

Supernytt for barn

I går startet NRK Super sin nyhetssatsing på TV for barn. Fire dager i uka skal Supernytt speile nyhetsbildet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vår oppgave er ikke nødvendigvis å være det programmet som er aller først med siste nytt, men heller å speile nyhetsbildet og produsere nyhetsinnslag som oppleves som relevante for barn, forklarer prosjektleder Live Kaldestad i NRK Super.

Supernytt skal på lufta mandag til torsdag hver uke, med en syv minutter lang sending. Ifølge Kaldestad er målgruppa mellom 8 og 12 år, mens kjerneseeren er definert som en 11-åring.

– Elleveåringer kan mye og får med seg mye av det som skjer. Men det er også en hel del av det som flimrer forbi i det voksne nyhetsbildet de ikke forstår, og en av Supernytts viktigste oppgaver blir å forklare og bearbeide den informasjonen.

Egenprodusert og gjenbruk

Supernytt vil ikke inneholde noen faste stolper, bortsett fra at man alltid vil ha en nyhetspakke på tre innslag i hvert program. Den ni mann- og kvinnesterke redaksjonen, hvorav tre er VJ-reportere, vil dessuten samarbeide tett med nyhetsavdelingen og distriktskontorene i NRK.

– Vi vil gjenbruke mange av deres saker etter at disse er desket om og bearbeidet for vår målgruppe, forteller Kaldestad.

I premieresendingen mandag hadde Supernytt et innslag om brannen i Storsteinnes i Balsfjord på topp, mens sendingen ellers inneholdt saker om åpningen av verdens høyeste bygning i Dubai, kjempepandaer fra Kina, norske barnefilmer med kinorekord, bruken av svineinfluensavaksine og hvordan vi bør uttale årstallet 2010.

– Vi vil ha saker som barn opplever som relevante, i en slik forstand at nyhetssaker om eksempelvis skole og miljø vil prioriteres foran saker om eldreomsorg og sykehus, kommenterer Kaldestad.

Ikke alle nyheter passer

Spørsmålet om hva slags saker som egner seg for barn, er en av de største utfordringene for redaksjonen.

– Store, grusomme enkeltsaker som preger nyhetsbildet ett døgn er neppe noe for Supernytt. Men hvis den store og grusomme nyhetssaken er av en slik karakter at den har lang levetid, slik som svineinfluensaen eller Lommemannen, vil det være naturlig at Supernytt dekker den og prøver å sette den i perspektiv, forklarer Kaldestad og vedgår at denne balansegangen kan være vanskelig.

– Derfor har vi også tett kontakt med psykologer og andre fagfolk som vi kan rådføre oss med der hvor vi måtte være usikre.

Supernytt sendes mandager til torsdager på NRK Super kl. 18.50, rett etter Superkviss. Ifølge Kaldestad har NRK ikke utarbeidet noen klare mål for hvor mange antall seere programposten bør ha, men et håp er at de fleste av de 93.000 som i snitt så Superkviss i høst, blir med videre til Supernytt.

Powered by Labrador CMS