I en felles uttalelse fra klubbene i Dagsnytt og Dagsrevyen, får ledelsens spareplaner skarp kritikk. Journalistene mener nyhetstilbudet blir kraftig redusert av å slå sammen Dagsnytt og Alltid Nyheter, og krever at NYDI-ledelsen finner andre løsninger for å få neste års budsjett i havn. De reagerer også på varselet om at «Standpunkt» på NRK 1 vil bli lagt ned.
– Både Dagsnytt-klubben og Dagsrevy-klubben – som representerer 270 ansatte i NYDI på Marienlyst – etterlyser en nærmere begrunnelse for hvorfor ledelsen velger å kutte i de aktuelle publikumssuksessene, samtidig som det brukes store ressurser på tv-sendinger på NRK2 som nesten ingen ser på, uttaler klubblederne Rolf Johansen og Lars Sigurd Sunnanå.
Spiller ballen
Nyhetsdirektør Gro Holm er ikke imponert over argumentasjonen.
– Det er lett å peke på at andre skal ta belastningen. Dette er litt sånn at man velger noen å skyte mot. Men det er selvfølgelig ubehagelig å ta konsekvensene av at vi har mindre å rutte med, sier Holm
Hun understreker at NRK2 er en viktig del av NRKs oppdrag, som de har fått fra generalforsamling og styre.
– Jeg vil spille ballen tilbake til journalistene. Skal vi legge ned NRK2 og satsingen på nyheter, er det det de mener? spør Holm.
Nettet har skylda
Hun avviser at det brukes store ressurser på NRK2 og sier det er veldig billig tv som produseres med minimale ressurser. Og viser til at kanalen også er en beredskapskanal, som gjør at NRK kan gå bredt ut når det skjer noe, og en avlastningskanal for sporten.
– Og når bakkenettet er oppe skal distriktskontorene koble fra og sende sine lokale sendinger her, sier Holm.
Nyhetsdirektøren sier en vesentlig årsak til at man nå strammer inn på radiosiden er at NRK bruker mye mer penger på nettet enn før.
– Økningen her er mye større enn økningen på tv-siden. Men fordi alle er enige om at det er viktig å satse på nettet, skyter journalistene på NRK2 i stedet.
Sikrer kvalitet
Holm er også sterkt uenig i at nyhetstilbudet vil bli sterkt redusert ved omleggingen.
– Jeg mener det ikke er noen vesentlig svekkelse av nyhetene. Ja, det blir mindre valgmuligheter når det gjelder radionyheter, men vi samler ressursene for å produsere kvalitetsnyheter. Jeg tror det er viktigere for lytterne enn at samme nyheter presenteres i litt forskjellig form, sier Holm.
– Vi sikrer kvaliteten. Vi har ikke mer penger enn det vi har og velger å konsentrerer ressursene framfor å smøre tynnere utover. Å framstille dette som en rasering er virkelig overdreven språkbruk.
Nekter å delta
Allmøtet i Dagsnytt-klubben har vedtatt at klubbens medlemmer ikke kommer til å delta i referansegruppa som ledelsen vil opprette for å utrede en sammenslåing av radionyhetene.
Begrunnelse fra Dagsnytt-klubben er at den ikke ønsker å sitte i en gruppe som har til hovedoppgave å redusere radiotilbudet og antall arbeidsplasser.
«Vi kan ikke pålegge kolleger å bistå ledelsen med kreative løsninger som vil bidra til at andre kolleger mister jobben», heter det i vedtaket.
Holm sier hun beklager sterkt at redaksjonsklubben ikke vil delta i det videre arbeidet.
– Det er alltid en kvalitetssikring å ha med de ansattes representanter. Dette betyr at de mister innflytelse, sier Holm.
Svært uenige
Dagsnytt-klubben viser på sin side til at journalistene ikke har fått gjennomslag for sentrale synspunkter hos ledelsen, ikke fått tilstrekkelig informasjonen, og heller ikke fått svar på konkrete spørsmål om ressurser og bemanning, når de har deltatt i liknende grupper tidligere.
«Dagsnyttklubben mener derfor det er lite å hente på deltakelse i en slik referansegruppe.
Vi er svært uenige i den prioritering ledelsen velger å gjøre for å spare fem millioner kroner. Kuttet rammer uforholdsmessig hardt og klubben kan ikke bistå ledelsen i dette arbeidet.»
Standpunkt
Klubbene stiller seg også uforstående til signalet om å legge ned Norges mest sette debattprogram på fjernsyn. «Standpunkt» samler hver uke rundt 500.000 seere. Det er avdelingene i den programsettende divisjonen, NRK Kringkasting, som bestiller programmer fra de produserende avdelingene. Og dermed avgjør «Standpunkts» framtid. Direktør for NRK Kringkasting, Annika Biørnstad, vil ikke bekrefte at debattprogrammet blir nedlagt.
– Jeg har ikke annen kommentar nå enn at vi er midt i budsjettdiskusjoner for 2008 og de endelige programbudsjettene er ikke vedtatt, sier Biørnstad.