Kritiserer lokale medier

NRK skulle lage forhåndssak om «Erasmus Montanus». Informasjonssjefen ved Sogn og Fjordane Teater måtte forklare journalisten hva Holbergs stykke handlet om.

Publisert   Sist oppdatert

Forrige uke kom journalist Anne Viken med kraftig kritikk mot lokalmediene i Sogn og Fjordane fordi fylket «skrik etter analyse og kompetanse». I kronikken «Kvar er redaktørane?» i Bergens Tidende mente hun de lokale mediene er for dårlige på kritisk og avslørende journalistikk, og at slikt stoff overlates til BT eller riksavisene.

Som eksempel trakk hun fram Vest Tank-skandalen i Gulen. Saken er en av de største skandalene i fylket de siste årene, men lokalavisen Firdas dekning er, ifølge Viken, i stor grad sitatsaker fra Bergens Tidende.

Terra-skandalen

Senere i uken fikk Viken støtte fra Svenn Arne Lie, som er master i Sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. I sin kronikk «Kos, kor og konfirmasjon» mente han at «lokalavisenes trivialitetsfokus parkeres bygden fullstendig i samfunnsutviklingen og Distrikts-Norge uteblir fra den offentlige samfunnsdebatten».

Lie trakk fram Terra-skandalen som eksempel på at lokalpressen generelt består av tannløse trivialitetsaviser. «Hadde lokalavisene forstått sin samfunnsrolle og vært mindre opptatt av korsamlinger og mer opptatt av kritisk gravende journalistikk, så hadde disse Terra-sakene vært avslørt lenge før Oslomediene sendte sine menn på saken,» skriver Lie.

Skup-pris til Finansavisen

Saken endte med at Morten Hofstad i Finansavisen fikk Skup-prisen for avsløringen av Terra-skandalen. Noen måneder tidligere foreslo medieforsker Sigurd Høst at Skup burde oppretter en egen forsømmelsespris for lokalaviser som overser store saker i sitt distrikt.

Kunnskapsløst om Holberg

I dag fortsetter Teatersjef ved Sogn og Fjordane Teater, Terje Lyngstad, angrepene på svake lokalmedier i fylket. I en kronikk i dagens Bergens Tidende skriver Lyngstad at han har vært grunnleggende skeptisk til måten kulturstoffet blir dekket i fylket siden han var informasjonssjef ved teateret i 1998 og man skulle sette opp «Erasmus Montanus» av Ludvig Holberg.

Den gangen måtte han gå gjennom stykket med journalisten fra NRK Sogn og Fjordane i detalj. Vedkommende kjente, ifølge Lyngstad, verken til Erasmus Montanus eller Ludvig Holberg.

Da han ville ha forhåndsomtale om det samme stykket i avisa Firda ble han satt over til en journalist i sporten.

Trenger lokomotiv

Lyngstad skriver også at han savner et medielokomotiv i fylket som har byer med over 25.000 innbyggere. Selv om NRK Sogn og Fjordane er fylkesdekkende, lever ikke distriktskontoret opp til den kvaliteten han mener en bør forvente når det gjelder analyser og dybde på flere stoffområder.

Kritikken mot lokalaviser som prioriterer myke artikler på bekostning av konflikt og avsløringer ble også fremmet av Ingar Sletten Kolloen i april 2007 på landsmøtet for landets lokalaviser.