Alle NRKs hundrevis av lagre, inkludert lyslageret, kostymene, rekvisittene, kameralageret og 50 dokumentsamlinger skal ryddes og omplasseres før NRK flytter hovedkontoret til Ensjø.Foto: Marte Vike Arnesen
Fotoreportasje
NRKs største jobb før flyttingen: Rydde opp i 337 lagerrom
I de innerste krokene på NRK Marienlyst skjuler det seg tidvis mørk historie.
Kringkastingshuset på Marienlyst er et underfundig sted. Bygningene, som ble påbegynt i 1938 og stod ferdig i 1950, huser tusenvis av ansatte.
Annonse
Det er rom på rom med lyd, lys og prat, og når bare korridorene utgjør 12.000 kvadratmeter er det lett å gå seg vill.
To millioner negativer
I over 70 år har bygningene summet av nyheter, drama og sport, og i godt over 70 år har rikskringkasteren holdt til i boligstrøket mellom Frogner og Sankthanshaugen, men når det det nå er bestemt at NRK skal flyttes østover, og området igjen skal huse folk og ikke kringkaster, er det en ryddejobb av de sjeldne NRK nå er i gang med.
Hundrevis av rom er satt av som arkiver og lagre.
60 hyllemeter med noter som tilsvarer 44.000 verk, en fysisk platesamling som opprinnelig inneholdt 300.000 eksemplarer, 1200 hyllemeter med dokumentarkiv, 33.000 bokser med film på kjølelager, en samling filmprogram som består av rundt 25.000 timer opptak fra 60- og 70-tallet, et bildearkiv med blant annet to millioner negativer og en skytebane er blant tingene det ryddes i.
– Vi har 337 lagre. Det er inkludert driftslagre som lyslageret, kostymene, rekvisittene, kameralageret og utstyrslagre. Omtrent 50 av dem er lagre med arkivsamlinger.
Prosjektleder Katrine Smedbråten Andresen er utstyrt med en liste som strekker seg over flere A4-sider der hun viser vei inn i de innerste, de øverste og de mørkeste krokene av kringkastingshuset.
Annonse
Skal tømmes innen 2029
Alle de 337 lagrene skal tømmes, helst innen 2029 da flyttelasset går mot Ensjø.
NRK har som mål å flytte uten fysiske arkivsamlinger, forteller Andresen.
Kun en liten del av NRKs fysiske arkiver får bli med til Ensjø; en tredel av notearkivet og noen av bøkene i biblioteket. Resten skal sendes til blant annet Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og til arkivverket i Oslo.
– Det er vanskelig å si hvor mange som jobber med ryddingen, for mange gjør det ved siden av den vanlige jobben i ledige stunder. Og så prøver vi å ha noen ryddedugnader. Mye av jobben er å ha dialog med Nasjonalbiblioteket og arkivverket. Mye er å legge planer for når og hvordan vi skal sende det av gårde, forteller Andresen.
– Hvordan starter man på en sånn ryddejobb? Du er kanskje glad i å rydde?
– Nei, egentlig ikke, men jeg er god til å lage planer. Man må tenke seg steg for steg og se for seg at man faktisk blir ferdig på et tidspunkt.