Rolf Terje Klungland. Foto: Martin Huseby Jensen
Vil avskaffe nullmomsen
Arbeiderpartiets landsmøte (JOURNALISTEN): Vest-Agder AP vil samtidig øke produksjonsstøtten.
Vest-Agder Arbeiderparti foreslår overfor Arbeiderpartiets landsmøte å øke pressestøtten, samtidig som man fjerner nullmomsen. Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland mener nullmomsen ikke lenger oppfyller sin hensikt om å bidra til utvikling av norsk språk og kultur.
– Spørsmålet er om hvor barn best lærer å lese. Er det i Donald Duck, helgebilagene til avisene, eller avisene selv? Hvorfor skal de nevnte bilagene kunne nyte av nullmoms, mens ukepressen ikke får det? De er jo nærmest ukeblader, disse bilagene.
Bom?
Klungland viser den foreløpige konklusjonen fra Eftas overvåkingsorgan ESA, der det heter at dagens forskjellsbehandling ikke kan bestå.
– Det er derfor vi ønsker å ta dette opp, sier han.
Samtidig gjør sentralstyret i Arbeiderpartiet det klart i hefte 1 med innkomne forslag til nytt partiprogram at det vil være uheldig å uthule de pressepolitiske midlene man nå har. I og med at ESAs behandling ikke er endelig, mener sentralstyret at man bør opprettholde dagens ordning og støtter regjeringens arbeid.
Klungland mener sentralstyret bommer litt, og at det ikke er riktig å vente på konklusjonen fra ESA før man endrer politikken. Han tror det er bedre å komme den i møte. For stortingsrepresentanten er sikker på at det kommer en endring i dagens politikk.
Fædrelandsvennens posisjon i Vest-Agder har vært en av motivatorene til forslaget, mediehuset eier snart hver eneste lokalavis i fylket, noe han mener ikke fremme det mangfoldet nullmomsen i sin tid ble innført for å opprettholde. Helst hadde Klungland sett at nullmomsen ble avskaffet og at produksjonsstøtten ble øket og målrettet mot oppstartsbedrifter som ønsker å konkurrere mot monopolene.
– For at det skal gis mulighet til flere lokale og regionale medier, bør man gå gjennom systemet og finne en treffsikker støtteordning. Utgangspunktet mitt er at alle medier bør behandles likt i forhold til momspolitikken.
Stortingsrepresentanten mener hensikten er borte når nye mediekanaler som nettaviser ikke får samme fordeler som papirmediene.
– De andre medieplattformene bør også likestilles. Hensikten med momsfritak er borte.
Savner konkurransen
Det er journalstikken som bør få pressestøtte når den bidrar til å skape mangfold, ikke medieplattformen.
– Kanskje den også bør gis til aviser som startes opp i mye større grad enn det gjøres i dag. Ut ifra noen basisting bør man bruke offentlige midler til støtteordninger som pressestøtten, og der bør for eksempel Nettavisen få støtte om det er en kulturpolitisk og mediepolitisk ønske.
Han spør seg om avisleserne kjøper papiravisene som følge av momsfritaket, eller om det skyldes at folk er interessert i nyheter og i papirmediene.
– Jeg tror ikke moms er avgjørende for om folk kjøper avisene eller ei.
Klungland savner tiden da Fevennen hadde konkurranse, og viser til at den manglende konkurransen toppet seg da avisa kåret sin tidligere redaktør Finn Holmer-Hoven til Sørlandets mektigste person.
– Det sier vel egentlig sitt.
Stortingsrepresentanten understreker at dette ikke er et forslag for tiltak mot mediestøtte, men et tiltak for økt konkurranse.
For sårbart
Stortingsrepresentant og nestleder i familie- og kulturkomiteen Gunn Karin Gjul mener det er viktig å opprettholde både produksjonsstøtten og nullmomsen.
– Det blir for sårbart med bare produksjonsstøtten. Nullmomsen utgjør så store summer at man ikke vil finne en finansminister som ville flyttet disse summene over budsjettet. Og det vil også gjøre det lettere å kutte i produksjonsstøtten, sier hun.
Gjuul forteller at det er et stadig behov for gjennomgang av ordningen for å vurdere støtte til også andre mediekanaler. Nå derimot mener hun det er pressen det er viktigst å verne om.
– Det er papir som mest sårbare og står for fall. Nettavisene er kommet for å bli og vil kunne manøvrere seg fram med tid, sier hun.
Stortingsrepresentanten mener det er grenser for hvor mye pressestøtte som kan gis, og viser til at avisene selv må kunne tjene penger.
– De kan ikke være statsfinansierte.