Ny forening for forskningsjournalister

Norsk forening for forsk- ningsjournalister (NFFJ) er opprettet. Den vil skape et fagmiljø og bidra til mer aktivitet innen forskningsjournalistikk i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kristin Straumsheim Grønli, leder for NFFJs interimsstyre, tror foreningen har potensial til en medlemsmasse på minst 40-50 personer, inkludert både nyhetsmediene og fagpressen. Foreningen er åpen for alle som jobber med forskningsstoff i medier tilknyttet Norsk Presseforbund.

– Få forskningsjournalister har et skikkelig fagmiljø rundt seg i egen redaksjon. Derfor lager vi en forening hvor de kan møtes og utveksle erfaringer, sier Straumsheim Grønli i en pressemelding.

Forskningsstoffet står ikke så høyt på prioriteringslista i redaksjonene, som interessen for stoffet skulle tilsi, mener forsknings-journalistene:

– Norsk forskningsjournalistikk er ikke mye å skryte av. Det finnes fire allmennrettede redaksjoner i hele landet: Verdt å vite, Schrödingers katt og Newton i NRK, pluss nettstedet forskning.no. Samtidig finnes det knapt en avis som ikke har en egen sportsredaksjon og en kulturredaksjon, sier Erik Tunstad, redaktør i forskning.no.

NFFJ har opprettet nettstedet www.nffj.org, som blant annet skal inneholde et diskusjonsforum for medlemmene. Foreningen vil også etablere forbindelser til kolleger i andre land, og knyttes opp mot European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA). EUSJA er en paraplyorganisasjon for europeiske foreninger for forskningsjournalister som organiserer og støtter internasjonale seminar og studiereiser for forskningsjournalister i forskjellige medlemsland. I dag har organisasjonen avdelinger i 20 land, som til sammen representerer mer enn 2000 forskningsjournalister i Europa.

Det første årsmøtet er planlagt 27. januar i Oslo. Straumsheim Grønli oppfordrer alle journalister som jobber med forskningsstoff til å melde seg inn og bli med på årsmøtet for å planlegge hva slags aktiviteter som skal dras i gang. Blant annet planlegges det en pris for god forskningsjournalistikk.

– Du trenger ikke skrive om forskning på heltid for å være med. Det viktigste er at du har en interesse for å jobbe med forskningsstoff, sier Straumsheim Grønli.

Powered by Labrador CMS