NRKJ-leder Sidsel Avlund. Foto: Kathrine Geard
Uenighet om innenriksreportere
NRKs journalistlag fikk ikke oppfylt ønsket sitt om hvor journalistene skal plasseres.
Denne uken vedtok NRK-ledelsen hvordan den nyopprettede nyhetsdivisjonen skal se ut. De ansatte støtter opprettelsen av en nyhetsdivisjon, men har ikke fått alle ønskene gjennom:
Sendekritisk
– De ansatte mener innenriksreporterne burde vært under publiseringsredaktøren i stedet for reportasjeredaktøren. Det er fordi de i stor grad fyller sendekritiske funksjoner og dermed naturlig tilhører publiseringslinja, sier leder Sidsel Avlund i NRKs journalistlag (NRKJ).
Særlig to av de fire redaktørene i divisjonen blir sentrale. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk beskriver publiseringsredaktøren og reportasjeredaktøren selv som henholdsvis «output» og «input».
Under den første ligger tre redaksjoner for hver av plattformene nye medier, radio og TV. Reportasjeredaktøren har ansvar for utvikling av egensaker i redaksjonene uriks, økonomi og politikk, samt innenriks. Til den hører i tillegg felt som krim, distrikt og «ON-gruppa» (Originale Nyheter), som jobber dypere med prosjekter over tid. Og det er altså innenriksreporterne i denne redaksjonen NRKJ mener burde vært plassert under en annen redaktør.
– Disse medarbeiderne fyller sendekritiske vakter og gir vaktsjefene som er i publiseringslinja ressurser å spille direkte på. Det ville gitt lite byråkrati og rask igangsetting, sier Avlund.
Gir det sjansen
Til tross for uenighet har NRKJ slått seg til ro med det som nå blir den nye organisasjonen.
– NRK har ikke lyttet til oss på dette punktet, men nå tenker vi å gi det en sjanse. Så får vi vurdere det på nytt senere.
God prosess
Andre grep NRKJ er glad for i den nye divisjonen er at fotografer og redigerere kommer inn under nyhetsparaplyen. Det samme gjør sjangere som kultur og underholdning, samt debattredaksjonen Ytring.
Lederen i journalistlaget er også fornøyd med at de ansatte er involvert underveis i utviklingen av organisasjonen.
– Vår opplevelse er at det har vært en god prosess. Vi har vært involvert i de forskjellige arbeidsgruppene. Det er viktig fordi det er de ansatte som gjør og skal gjøre jobben, og derfor vet mest om hvordan ting fungerer i praksis.
Historiefortelling
Det viktigste for NRKJ sier Avlund har vært å ivareta journalistisk kvalitet og spisskompetanse på ulike plattformer. Selv om journalister leverer til flere plattformer, mener de såkalt mediespesifikk kompetanse er viktig.
– Vi må fortsatt ha de beste historiefortellerne på TV og radio. Så betyr ikke det at ikke flere kan lære seg flere ting og jobbe på flere plattformer.
I hvilken grad det andre kravet om å ivareta den journalistiske kvaliteten er ivaretatt, mener NRKJ-lederen det er for tidlig å si noe om.
– Men jeg håper det. Jeg mener dette er en organisering som kan ta vare på det.