Nyhetsloggen

• Navn: Ola Flyum

• Jobb: Forfatter og gravejournalist/regissør i Fenris Film

• Sak: Hatt regien for de to NRK Brennpunkt-dokumentarene om Bosnia-krigen «Byen som kunne ofres» og «Sporene fra Sarajevo». Programmene har vakt stor debatt i norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Kri­gen på Bal­kan har vært om­hyg­ge­lig dek­ket helt si­den den eks­plo­der­te tid­lig på 1990-tal­let. Hva er grun­nen til at dere øns­ket å gå inn i kon­flik­ten igjen og lage to nye do­ku­men­ta­rer om Bos­nia-kri­gen?

– Det skri­ves fort­satt bø­ker om an­nen ver­dens­krig, og på sam­me måte som der, duk­ker det sta­dig opp nye kil­der med ny in­for­ma­sjon om Bal­kan-kri­gen. Un­der ar­bei­det med Brenn­punkt og BBC-do­ku­men­ta­ren «Våre ven­ners løg­ner» (2001), om de hem­me­li­ge vå­pen­drop­pe­ne uten­for den nor­ske FN-ba­sen i den bos­nis­ke byen Tuz­la, opp­da­get vi at man­ge bos­ni­ere var ra­sen­de på egen le­del­se. Vi ble over­ras­ket over de ster­ke be­skyld­nin­ge­ne om at pre­si­dent Izet­be­go­vic had­de of­ret og svik­tet Sreb­re­ni­ca.

Den gan­gen kun­ne vi bare pre­sen­te­re en li­ten flik av det vi da fikk vite, men in­for­ma­sjo­nen vi fikk trig­get oss. Vi skjøn­te at det lå mye mer stoff der og had­de lyst til å se nær­me­re på spørs­må­le­ne rundt de bos­nis­ke le­der­nes spill om Sreb­re­ni­ca og al Qai­das rol­le i Bos­nia-kri­gen. Hva var un­der­rap­por­tert og hvil­ken be­tyd­ning had­de det?

– De to Bos­nia-pro­gram­me­ne er et sam­ar­beids­pro­sjekt mel­lom nor­ske Fen­ris Film og ame­ri­kan­ske, bri­ti­ske og ikke minst to bos­nis­ke jour­na­lis­ter. Hvor­dan er ar­bei­det blitt or­ga­ni­sert?

– Det er stort sett sam­me crew som på «Våre ven­ners løg­ner», og med folk med base uli­ke ste­der er Skype og net­tet vik­ti­ge verk­tøy for å kun­ne kom­mu­ni­se­re. I en så stor grup­pe med uli­k kul­tu­rell bak­grunn vil det i til­legg all­tid være dis­ku­sjo­ner om vink­ling og hva av den in­for­ma­sjo­nen vi av­dek­ker som fak­tisk er in­ter­es­sant. For å kom­me i mål med et pro­sjekt som det­te har det der­for vært vik­tig at vi har kun­net være full­sten­dig åpne over­for hver­and­re. Et sam­ar­beid som det­te hand­ler mye om til­lit.

Un­der sel­ve ar­bei­det med pro­gram­me­ne, som to­talt strak­te seg over fire år, er det også blitt druk­ket uen­de­li­ge man­ge kop­per kaf­fe med folk i Bos­nia. Kri­gen er fort­satt så eks­tremt be­tent at kaf­fe­mø­te­ne var nød­ven­dig for å opp­ar­bei­de den til­li­ten som treng­tes for å kun­ne få fram in­for­ma­sjon.

– I den for­bin­del­se, hva har vært de stør­ste jour­na­lis­tis­ke ut­ford­rin­ge­ne un­der ar­bei­det med dis­se pro­gram­me­ne?

– Si­den kri­gen er så eks­tremt po­li­ti­sert er det van­ske­lig å job­be som van­lig ny­hets­jour­na­list med det­te te­ma­et. Vi­ser du det min­ste tegn til å være ba­lan­sert ved å for­mid­le in­for­ma­sjon som tid­li­ge­re har vært un­der­dek­ket, så blir du straks stemp­let som gal og be­skyldt for å ha en helt an­nen agen­da enn den du egent­lig har.

– Eks­tra van­ske­lig har jo det­te vært for våre to bos­nis­ke jour­na­lis­ter, Esad Hecimovic og Mir­sad Faz­lic. I hjem­lan­det de­res for­ven­tes det gjer­ne også av jour­na­lis­ter at de tar stil­ling i kon­flik­ten, så når Hecimovic og Faz­lic har for­fek­tet sin uav­hen­gig­het og nøy­tra­li­tet, har det ført til al­vor­li­ge trus­ler mot de­res virk­som­het.

– Re­sul­ta­tet av det ny­an­ser­te bil­det du me­ner pro­gram­me­ne for­mid­ler har i Nor­ge ført til be­skyld­nin­ger om his­to­rie­for­falsk­ning, en­si­dig­het og at pro­gram­me­ne svik­ter på helt grunn­leg­gen­de jour­na­lis­tis­ke pre­mis­ser. Hvor­dan opp­le­ves en så hard kri­tikk?

– Un­der ar­bei­det med pro­gram­me­ne snak­ket vi om at vi pre­sen­te­rer en an­nen vir­ke­lig­het med en an­nen inn­falls­vin­kel enn den of­fi­si­el­le ver­sjo­nen, og at det vil­le vek­ke opp­styr – så over­ras­ket er jeg ikke. Jeg tar til et­ter­ret­ning at noen er uenig med meg, men det vil­le vært me­nings­løst å la være å gå inn i den­ne be­ten­te ma­te­ri­en bare av den grunn. Der­imot sy­nes jeg det er litt ille når det stil­les spørs­mål ved at vi ser på det­te rent jour­na­lis­tisk. Min ver­sjon av det som skjed­de i Bos­nia og Sreb­re­ni­ca er ikke den en­de­li­ge ver­sjo­nen, men den er en del av his­to­ri­en som bør for­tel­les.

Leif Gjer­stad

Powered by Labrador CMS