Hagen: Norske journalister må bli mer nøyaktige

DN-intervju med Stein Erik Hagen hadde elementer av diktning, mener investoren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Jeg har hatt mange våkenetter» slo Dagens Næringsliv opp på sin forside sist mandag om Stein Erik Hagen. «Jeg sover svært godt og får all den søvnen jeg trenger for en god helse og et godt liv,» svarer milliardæren i et leserinnlegg neste dag.

I samme leserinnlegget skriver Hagen at artikkelen «Sikler på Varner og kosttilskudd» inneholder elementer som ikke har rotfeste i virkeligheten.

– Videre påstår DN at takket være råd fra min datter og Jens P. Heyerdahl d.y. har Orklas aksjekurs steget den siste tiden. Dette er ren diktning fra DNs side, og medfører ikke riktighet. Jeg har ikke mottatt noen slike råd fra de nevnte personer, skriver Hagen.

Gammel historie som ny

Til Journalisten utdyper Orklas styreleder og forteller at intervjuet som ble publisert over tre sider i DN var et utdrag fra et lengre intervju. I denne samtalen snakket han med journalisten om sin tid som kjøpmann for nesten sju år siden.

– Da fikk jeg mange gode råd fra Heyerdahl, sier han og legger til:

– Verken min datter eller Heyerdahl har kommet med råd nå som har løftet verdien på Orkla med milliarder av kroner.

Ifølge investoren og milliardæren er ikke det å beundre et selskap det samme som om å vurdere oppkjøp og viser til DNs tittel om at han “sikler” på Varner-Gruppen.

Hagen forteller at han etter publisering tidligere i uken har vært i kontakt med sjefredaktør Amund Djuve og at saken dem mellom nå er “oppgjort”.

Vil få konsekvenser

Selv holder Hagen internasjonale aviser for å få tilgang til kvalitetsstoff. Han opplever at norsk presse ofte er unøyaktig med fakta i sine saker, derfor holder han altså en svensk, en dansk, en engelsk og en amerikansk dagsavis.

Han understreker at for et selskap som Orkla, hvor Hagen er største eier med 24,4 prosent av aksjene, er det viktig at informasjonen som gjengis i mediene er korrekt.

– Hvilke konsekvenser vil dette få med tanke på deg som intervjuobjekt i fremtidige artikler i DN? Vil du for eksempel legge føringer på hvem som kan få gjennomføre intervjuer og så videre?

– Denne hendelsen vil selvfølgelig få konsekvenser for fremtidige intervjuer. Mitt råd er at norske journalister må bli mer nøyaktig, og ikke falle for fristelsen å “feiltolke” uttalelser for å skape sensasjon – underholdningsnyheter.

Vinklet for hardt

Sjefredaktør Amund Djuve innrømmer i en e-post at DN var upresise i ingressen hvor det slås fast at Hagen har hatt flere våkenetter. Der vinklet avisen for hardt. Det mener Djuve var dumt av dem, og ikke bør skje i fremtiden.

– I tillegg synes jeg vi uansett burde valgt et mer elegant uttrykk enn «sikle».

Sjefredaktøren bekrefter at Hagen fikk sitatsjekk på artikkelen før den ble sendt til desken.

– Hagen sier at norske journalister ikke er nøyaktige nok med sin gjengivelse av informasjon. Hvordan stiller du deg til denne påstanden?

Ofte feilsitert selv

– Det varierer. Jeg tror en del journalister i for stor grad setter sitattegn når de gjengir det de oppfatter som meningsinnholdet i uttalelsene, i stedet for å lage en mest mulig ordrett gjengivelse av utsagnet. Min erfaring er at journalister som klarer å gjengi kildene presist, lettere får intervjuer ved en senere anledning. Selv har jeg til gode å bli gjengitt presist når Journalisten intervjuer meg muntlig, derfor er jeg glad for at dette intervjuet foregår pr. e-post.

– Hagen sier også at dette oppslaget vil få konsekvenser i forhold til om han vil stille til intervjuer ved senere anledninger, hvordan vil DN eventuelt forholde seg til det?

– Vi har dessverre ingen muligheter til å pålegge Hagen å la seg intervjue av DN.

Powered by Labrador CMS